Независимият кандидат за президент Пламен Орешарски, който беше подкрепен от ДПС, направи първото си изявление след изборите. Орешарски не беше в НДК на 6 ноември, а подкрепилата го партия - ДПС, даде пресконференция в негово отсъствие. Днес Орешарски се обърна към избирателите през социалната мрежа:
"Взехме решение за участие в кандидат-президентската кампания, водени от разбирането за необходимостта от надпартиен президент, който да зададе нов тон на обществен и политически дебат в страната и да положи основата на толкова важното единение на нацията в навечерието на съдбовни предизвикателства, надвиснали над нас.

Резултатите ни са задоволителни – 6,52 %, според 99,35% от сумарните данни на обработените секционни протоколи в РИК, което ни отрежда пето място от 21 кандидатпрезидентски двойки.

Изказваме огромната си благодарност на издигналия ни инициативен комитет, на положилите подписи за регистриране на участието ни в тези избори, както и на хилядите български граждани, които гласуваха за нас. 

Благодарим и за подкрепата от страна на ДПС, както и за високата оценка, която тяхното ръководство даде за нашите качества в професионален и личен план. 

Подчертаваме още веднъж, че партийната подкрепа не влезе в противоречие с нашия независим статут, което доказва и структурата на резултатите от изборите – гласовете извън партийната подкрепа не са малка част от общия вот. 

Направихме кампания с ограничени финансови ресурси, набрани изцяло от дарители. Въпреки това изпреварихме партии и коалиции, които разполагаха с несравнимо повече средства, време, структури и електорални възможности.

В своите публични изявления се стремихме да бъдем точни и коректни. Изправихме се срещу лавината от лъжи и манипулации, с които управляващите се опитват да превърнат успешните ни държавнически постижения от миналото в тежест на настоящето. Запазихме уважение към истината, за разлика от тях. Ще продължим тази линия на поведение и след кампанията, водени от убеждението, че едно общество може да бъде лъгано, но не и излъгано.

Ходът на кампанията потвърди предварителните ни очаквания, че основните претенденти ще омаловажават дебатите и противопоставянето на визии, програми и ценности. Бяхме посрещнати необяснимо враждебно, сякаш искаха да ни кажат, че не сме желани в една надпревара, която е предварително подредена. Говори се за алтернатива и промяна, без да са налице кандидати, които да не са от настоящото статукво.

Нещо повече, очертава се имитацията на опозиционност и политическо двуличие да продължат да доминират и на оформения балотаж. На участниците в него пожелаваме успех, в който ние самите няма да съучастваме по какъвто и да е начин, за да запазим позицията си на опозиционна алтернатива.

Ще продължим да бъдем съпричастни на публичните дела и проблеми, поне докато страната не поеме един по-благоразумен път на развитие. Защото, както казва Карнеги, повечето от важните неща в света са били постигнати от хора, които са продължавали да пробват, дори когато е изглеждало, че няма никаква надежда.
Оставаме искрено ваши и благодарни за доверието на всички, които повярваха в нас и ни подкрепиха", написа Орешарски. 

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ РЕЗУЛТАТИ, КОМЕНТАРИ И АНАЛИЗИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМА!