Не съм информирана, че няма да бъда част от бъдещия екип на г-жа Габриел. Осъзнавам, че това е решение, което тя, премиерът и всички политически сили ще вземат въз основа на моята работа. Това съобщи пред bTV министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова.

„Нашите разговори са на много по-високо ниво, редовно преглеждаме работата на министрите. Имам регулярна среща както с премиера, така и с г-жа Габриел. Последната ми среща с нея бе на 9 януари“, посочи тя.

„Не е вярно, че сме давали предложение за конкретен критерий, който да бъде водещ в определянето на минималната работна заплата, както и не е вярно, че ние предлагаме нейното замразяване.

За качествения социален диалог от Министерството на труда и социалната политика насърчаваме да има договаряне между синдикатите и работодателските организации“, добави тя.

„Нашето министерство категорично не заставя зад позицията, че минималната работна заплата трябва да бъде замразена. В България на минимална работна заплата са 418 000 души от общо 2,29 млн. души. Реално около 10% са работещи бедни. Не можем да продължаваме да сме с много ниско ниво на минимална работна заплата“, заяви социалният министър в оставка.

„Нашето становище е, че минималната работна заплата трябва да бъде определяна и спрямо производителността на труда на хората, коментира Иванка Шалапатова, като припомни възможността за повишаване на дигиталните компетенции на хората повишаване на тяхната конкурентоспособност.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук