Нито един отрасъл не може да мине без цифровите технологии, никой не бива да остане извън тях. Това заяви българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел по време на изслушването си пред Европейския парламент, предавано на живо на сайта на институцията. 
Габриел уточни, че в писмото си до нея председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер много ясно е определил мисията й. „Улесняване и насърчаване на европейските политики, които ефикасно да допринесат за изграждането на единия цифров пазар“, обясни тя.

Във връзка с това как може да бъде постигнато това Мария Габриел заяви: „Най-напред ще успеем да постигнем резултат, работейки в екип. Заедно с комисаря Андрус Ансип, заедно с екипа на ЕК, заедно със Съвета и Парламента можем да постигнем целите си“. 

„Нашата цел днес е и нашата отговорност, а именно да допринесем за създаването на една благоприятна среда, която да позволи на всички европейци да се възползват от многобройните благодатни възможности на цифровите технологии. Технологии, които не зачитат границите“, допълни Габриел. 

„Чакат ни много важни въпроси като киберсигурност, младежта, защита на личните данни, авторските права, правата и отговорността за собствеността на платформите, взаимосвързаността, оперативната съвместимост. Всичко това са много важни въпроси, защото действително цифровите технологии винаги са в множествено число“, коментира още тя и допълни, че това е и основния залог, свързан с цифровото общество и цифровата икономика. 

„Нито един отрасъл не може да мине без цифровите технологии. Те засягат цялото общество и никой не бива да остане извън тях“, поясни Мария Габриел.

„Многообразието и компромисът – това е основното ни богатство. ЕП е най-добрият пример, който ни показва какво значи лаборатория за идеи и как функционират сътрудничеството и компромисите на практика. Днес, като имаме предвид разликите в интересите на всички равнища, няма как да постигнем напредък без компромиси. Именно този метод на отвореност, на диалог и ангажираност предлагам по време на мандата си като комисар“, обясни Габриел. 

„Двугодишният мандат е кратък. Напълно го осъзнавам. Ключовата дума е приоритет. Моят приоритет е да направя така, че да има пълно прилагане на политиките и инициативите, които са били приети до момента. Възнамерявам да стартирам нови предложения, ще работя със всички комисари, със Съвета и с всички заинтересовани страни по дин открит и прозрачен начин, за да постигнем консенсус и той да бъде максимално приобщаващ“, допълни още тя.

Изслушването на Мария Габриел може да гледате НА ЖИВО ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!