Управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) води на местните избори в 18 големи общини, включително в столицата Анкара и Истанбул, предава Anadolu Agency.

ПСР получава 47,89% от общия брой гласове, тъй като най-близкият й съперник - Републиканската народна партия получава 31,18%. Народният съюз на ПСР и Партията на националистическото движение събира 52.53%, а Националният алианс на Републиканската народна партия и „Добрата партия“ получава 37.04% от общия брой гласове.

В най-многолюдния турски град Истанбул 8 политически партии и 24-ма независими кандидати се бореха за кметския стол. Бившият премиер Бинали Йълдъръм, издигнат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), води с 51,1% срещу 46,3% за основния му конкурент Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия (НСР), сочат първите данни, цитирани от "Хюрриет".

В столицата Анкара битката бе между 7 формации и 5-има независими кандидати. Кандидатът на ПСР Мехмет Йожасеки бе начело с 49,28% подкрепа към 19 ч снощи спрямо 47,69% за кандидата на НРП при 30% преброени бюлетини. Към 19 ч те дават превес на управляващата Партия на справедливостта и развитието, която събира 47,56%. На второ място е кемалистката Народнорепубликанска партия с 31,28%, а на трето - прокюрдската Демократична партия на народите с 5,91%. Следват Партията на националистическото действие (ПНД) със 4,9% и Добра партия (ДП) с 3,29%.

4 убийства и две силни земетресения белязаха оспорваните местни избори в Турция. Двама от загиналите са наблюдатели на изборите, между които пламнал скандал в област Малатия, последван от стрелба с огнестрелно оръжие. 21 души пък са ранени в окръг Диарбекир, Югоизточна Турция, при подобни сбивания. Около 60 прокюрдски лидери са били арестувани часове преди вота.  


Турският президент окачестви изборите като “крайъгълен камък” за турската демокрация. Заедно със съпругата си Емине Реджеп Ердоган гласува в училище в истанбулския квартал “Юскюдар”.

Вотът бе разглеждан като тест за популярността на Ердоган, който не е губил избори от качването си на власт през 2002 г. В дните преди гласуването Ердоган проведе около 100 митинга в цялата страна. Около 57 млн. избиратели можеха да се явят пред урните. За участие бяха регистрирани 12 политически партии с общо 6588 кандидати. Гласуването протече между 8 и 17 ч с изключение на окръзите от вътрешната, източната и югоизточната част на страната, където изборният ден бе от 7 до 16 ч.

В традиционната крепост на кемалистите Измир като фаворит за кметското място се очертава кандидатът на НРП с 58,35 на сто от гласовете, а кандидатът на ПСР е втори с 37,45 на сто, показват още данните. Над половин милион служители по сигурността и охранители бяха мобилизирани в Турция за охрана на изборите. Освен тях в готовност бяха поставени и 5000 войници от армията и жандармерията. До 18 ч бяха отменени всякакви публични увеселения, включително сватби. До 24 ч бе забранена продажбата на алкохол. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу се яви пред урната в Анкара и заяви: .“Дай боже краят на март да донесе пролет”.

Лидерката на Добра партия Мерал Акшенер пусна бюлетината си в истанбулския квартал “Юскюдар”. Двете опозиционни сили се договориха да подкрепят общи кандидати на местните избори в много градове, за да постигнат по-добри резултати. Техният Национален алианс издигна общи кандидати в 22 от 30 метрополии на Турция. Освен 1289 кметове гражданите избираха съветници в окръзите и кварталите на турските градове във всички 81 провинции. Земетресение с магнитуд 4,9 удари окръг Денизли, Югозападна Турция, което наложи спиране на вота за малко. В източния окръг Ерзинджан пък бе регистриран трус от 4,1. Това са първите местни избори в Турция в рамките на новата президентска система на управление, приета на референдум през април 2017 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!