„Дали арестът на Борисов е показен и МВР е превишило своите правомощия или не, искам да се върна 12 години назад, на 31-и март 2010 г., когато наистина се извърши показен арест в моята къща - пред моите съпруга и деца, които тогава бяха на 5 и на 7 години.

И когато наистина влязоха тежковъоръжени полицаи с насочени автомати с насочени мерници срещу децата ми и помолиха съпругата ми да ги завие с одеяло, за да не гледат какво се случва. Ето това е показен арест.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна.

Той посочи, че това е било нагледен пример за политически арест, защото благодарение на него се е сменило управлението във Варна. 

„И ако нещо се е извършило от полицията в брутално нарушение на правата на човека, това е типичният пример, защото в продължение на 12 години той се дава като харизматичен пример от адвокатите за нарушаване правата на човека. Затова бяха спечелени делата и в Страсбург, и в България“, добави социалистът. 

Гуцанов коментира, че всички трябва да са равни пред закона - от министър-председателят до хората, които се грижат за чистотата на улиците. „Когато това не е лозунг, а стане реално действие, то тогава наистина демокрацията е победила“, категоричен бе той.

Според народният представител от левицата Явор Божанков е нормално ГЕРБ да се неспокойни след ареста на Бойко Борисов, защото 12 години почивали на поговорката: „Гарван гарвану око не вади“ - една власт да не търси сметка на друга власт и един прикрива престъпленията на друг. „Ние 12 години последователно всеки ден сме вадили тези престъпления на показ“, припомни той. 

„Ние не произнасяме присъди, както правиха ГЕРБ. Защото, когато ГЕРБ говорят се репресии, те са произнасяли присъди от тази трибуна. И са получавали присъди, които обаче българският народ е плащал“, заяви Божанков, припомняйки за делата на Цветан Цветанов, за които българските данъкоплатци платили милиони и към когото никога не е търсен регрес. 

„Лекарите в Горна Оряховица, различни бизнесмени и бизнеси бяха унищожени в област Велико Търново. Някои сложиха край на живота си. После излязоха невинни, но техните семейства загубиха членове. Това са истории, които нашата област помни добре и знае делата на Цветанов и репресиите на ГЕРБ“, посочи депутатът от Велико Търново. От парламентарната трибуна Божанков припомни, че в онези години хората са се страхували да говорят по телефона заради подслушванията на Цветанов. 

„ГЕРБ добре знаят какво е репресия. За това мога да говоря от първо лице единствено число. Репресия е да се явиш на избори и една частна охранителна фирма да влезе в българските села. Репресия е, когато всеки ден си влачен в полицията по фалшиви сигнали, а отпред те чака камера и журналист Репресия е да видиш болния си баща умиращ, а до леглото му следовател, който го разпитва за пуснати срещу него сигнали, че купува гласове“, продължи той.

В заключение той призова ГЕРБ да разграничават репресията от върховенството на закона и нормалния демократичен процес.