"Тази тема, която обсъдихме днес, е същата като преди година - армията намаля, старата техника остаря, а нова не бе придобита Обстановката около нас не стана по-спокойна". Това каза президентът в официално изявление след продължилото четири часа заседание на КСНС. Той благодари на участниците за конструктивните дебати днес.

"Промените в геополитиката изправят България пред нови предизвикателства, хибридни действия, кибер атаки и т.н. Неразрешени кризи с геополитическа значимост, дестабилизацията в черноморския регион, Западните Балкани, международния тероризъм, конфликтите в Близкия Изток, Сирия и Азия продължават да излагат на риск страната ни, региона, а и евроатлантическата зона като цял", посочи Радев.

По думите на президента е бил направен и анализ на армията.

"Бе анализирано и констатирано, че българската армия изпълнява част от задачите си в ограничен обем, поради некомплект и остаряла бойна техника. не е овладян напълно процесът по напускане на военни, а мерките не могат да дадат бърз резултат. Забавянето на проектите за модернизация ще доведе до влагане на средства в остаряла техника, несъвместима с НАТО", уточни президента.

Членове на съвета се обединиха около мнението, че са небоходими неотложни мерки, гарантиращи повишаване на отбранителните способности чрез ускоряване на проектите за модернизация и подготовка. Необходими са мерки за отлива от въоръжените сили, Румен Радев.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!