Прекият избор за председател на БСП трябва да се състои най-рано до 60 дни след заседанието на 50-ия конгрес на БСП тази събота. Това коментираха пред “Труд” от ръководството на “Позитано” 20.

Конгресът трябва да констатира оставката на председателя на партията Корнелия Нинова и след това определянето на дати за избор на нов лидер на БСП, както и определянето на състава на червената Централна комисия по прекия избор (ЦКПИ) са в правомощията на Националния съвет на БСП.

Буквално дни преди най-висшия форум на партията все още има структури, които очакват решение в последния момент заседанието на 50-ия конгрес да не се проведе заради усложнената епидемична обстановка.

Близо 1000 делегати и около 300 гости трябва да стоят близо 8 часа на 22 януари в НДК. Навсякъде в страната са започнали проверки на делегатите за зелени сертификати, тъй като една част от тях ще бъдат настанени в хотел в София. Делегатите са помолени да дават веднага информация, и ако са в карантина в деня на заседанието на конгреса.

“Нагласите са да няма отлагане, защото повече напрежение в партията е излишно”, коментира член на Изпълнителното бюро на БСП.

Очаква се още в края на месеца - на 29 или 30 януари, да бъде свикан и пленум, който да насрочи по устав датата за вътрешнопартийните избори в БСП, както и да определи състав на ЦКПИ. Според установената хронограма от миналия пряк избор вероятно вотът за лидер на червените ще е в началото на месец април.

Като “твърд” срок е правилото, че 35 дни преди датата за избор е крайния срок за обявяване на кандидатите за председател на БСП. До момента кандидатура са обявили Корнелия Нинова и Крум Зарков.

Във времето за подготовка на червените избори е заложено провеждането на общински и областни конференции, определянето на местата за гласуване, актуализирани списъци с членовете на БСП, които имат право на глас и др. както при първите вътрешнопартийни избори, които бяха на 12 септември 2020 г., тези също ще преминат в ситуация на епидемична обстановка, коментираха делегати на конгреса.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ