Първо трябва да се мисли как да бъдат размразени средствата от предприсъединителните фондове на ЕС, а после да се мисли за приемане на рамка за Бюджет 2009. Това заяви председателят на СДС Пламен Юруков.

От синята партия се притесняват най-много от това, че в рамката за Бюджет 2009 се предвижда преразпределение на разходите над 40% от БВП. Притеснения има и около това, че не се предвижда намаляване на осигурителната тежест поне с 10 на сто, както и намаляване на данъците. В проектобюджета не били заложени и реформи в здравеопазването и образованието.  
От СДС искат данъчни облекчения, премахване изцяло на данък “дивидент”, диференцирани ставки на ДДС за лекарства, храни и книги, както и съкращения в държавната администрация. Сините настояват и за премахване на монопола на НЗОК. 
Димитър Йорданов заяви, че СДС подготвя работна група на депутати и общински съветници, които да изработят становище и законопроект по темите за Топлофикация София. Според него държавата е абдикирала от този проблем и прехвърля отговорност на изрядните платци на дружеството. По приватизацията на дружеството също ще бъде изготвено становище. Сините предложиха освен това, Топлофикация да участва в санирането на жилищни сгради, защото блоковете изпускали повече от необходимото количество топлина и така влияели на глобалното затопляне. От "Раковски" отказаха да дадат повече информация относно санирането и казаха, че предложението им щяло да стане ясно до два - три дни.  
Десислава Вангелова/БЛИЦ