Консулската служба в САЩ е отказала да издаде виза за Щатите на енергийния бос Христо Ковачки, основен донор на Движение "Напред", в което влизат партиите Лидер, ВМРО и ЗНС, заради империята му от добри намерения, която той изгражда в Пазарджик с помощта на кмета Тодор Попов. Това съобщава plovdiv-online, като се позовава на надеждни източници.
Обвиняемият за данъчни престъпления бизнесмен е в топла връзка с кмета на Пазарджик Тодор Попов. Злите езици твърдят, че ЛИДЕР-ът овладява Пазарджик с помощта на градоначалника. Преди три години именно Попов като председател на Общинския съвет представи Ковачки, който пристигна в общината с цял полк дебеловрати горили. Враговете на Попов твърдят, че бизнесменът се отблагодарил на кмета с луксозен апартамент, а екскметът Иван Евстатиев по време на предизборната кампания заяви, че само кухнята в жилището на съперника му за поста тогава струвала 20 000 евро. Впоследствие Евстатиев пробва самоубийство.

Попов обаче обясни, че домът е купен с кредит от 100 000 лева, който ще изплаща заедно със съпругата си. Контактите между Ковачки и Пазарджик вървят не само по лична, но и по банкова линия. Общинска банка, контролирана от енергийния бизнесмен, върти общинските пари. Освен това тя отпусна на администрацията изгоден заем за 5 милиона лева. Заради доброто партньорство трезорът предостави на кмета Попов луксозен "Шевролет", с който градоначалникът събира завистливите погледи на колегите си.

В последните няколко години "патронът" на партия ЛИДЕР се настани трайно в местната икономика. Той е собственик на местния ТЕЦ, който купи за около 1,2 милиона лева от държавата. Там ток едва ли някога ще се произвежда, казват пазарджиклии. За сметка на това пък вече се прави подготовка върху огромната площадка да надигне ръст завод за изгаряне на отпадъци. Христо Ковачки се включи уверено в битката за пазарджишкия боклук и според посветени е с едни гърди напред пред конкурентите. Очаква се Ковачки да получи разрешение от екоминистерството и да "пипне" сметта на Пазарджик и областта.

Другата сериозна придобивка на Ковачки в Пазарджик е бившата цигарена фабрика. "Монопол" - а, както наричат местните никотиновото заводче, бе купен почти на безценица през миналата година. Вместо да дръпне обаче, предприятието засега е пълен "пас". Работниците, които очакваха месията от Самоков да ги позлати, сега са затънали в заеми, защото не са получавали надниците си месеци наред.

Злите езици пък твърдят, че Ковачки стои и зад най-атрактивния строеж в Пазарджик. Точно срещу общината вече се вири осеметажна сграда, в която квадратен метър се търгува за 1500 евро.

Не толкова сръчно обаче работи фирмата на Ковачки "Магазини Европа", която е собственик на най-атрактивния обект в Пазарджик, наречен "новата библиотека". Във времето на соца тухлената руина е била предвидена да се превърне в мегаздание, което спокойно може да побере всички книги, издавани някога поне в Югоизточна Европа. Само застроената площ на намиращия се на пъпа на Пазарджик обект, е осем декара. С идването на 10 ноември обаче финансирането секна и в огромните зали започнаха да се навъртат местните наркоотрепки и начинаещи проститутки.

През лятото на 2005 година обаче огромният имот бе продаден, ако може да се използва този глагол, на Ковачки за сумата от 1 милион лева. Продажбата бе без търг и конкурс, а самоковецът трябваше да се издължи в продължение на три години. В това време несбъднатата книжна съкровищница трябваше да се превърне в МОЛ. В дните, в които се предвиждаше рязане на лента, в строежа се шляят няколко работници, а комплексът с претенциозното име "Европа" е далечна мечта за пазарджиклии. Пълната незаинтересованост на Ковачки накара бившия кмет на общината Иван Евстатиев да пробва да скъса договора за продажба, защото избирателите му социалисти негодуваха. След като Евстатиев обаче загуби изборите, наследникът му Попов отново остави ЛИДЕР-а на спокойствие с уверението, че строежът ще стане, и то скоро. В Пазарджик се твърди, че именно Попов е в основата на тази сделка.

Благодетелят на Пазарджик е поредният крупен български бизнесмен, на когото отказват американска виза. Васил Божков също е персона нон-грата зад Океана, припомнят паметливи. /БЛИЦ