По какъв път ще поемат вече бившите народни избраници от Бургас в 44-ото Народно събрание. 9 от 14-те депутати, представлявали региона през последните 4 години, не станаха част от новия парламент и трябва да се завърнат към обичайното си битие.

За някои от тях ще е трудно, защото не са работили в частния сектор повече от 10 години. Има и такива, които преди да седнат в депутатската банка не са се занимавали с почти нищо, изискващо лична отговорност, пише "Флагман".

Ето какво предстои оттук нататък за неуспелите да попаднат в 45-ото НС:

Иван Вълков, на 56 г., от Бургас, за ГЕРБ бе парламентарен ветеран, има зад гърба си четири мандата – в 41,42, 43-ото и 44-ото НС, а преди това и 2 години като общински съветник в ОбС Бургас. Той е в политиката от 2007 година, когато помагаше на Димитър Николов да стане кмет. Двамата са сред основателите на т.нар. "Движение срещу дупките по улиците на Бургас", което през 2006 г. стана местно ядро за зараждането на партия ГЕРБ.

Днес експертът по транспорта, както го наричат заслужено колегите му след години работа в едноименната парламентарна комисия, отказа пред Флагман коментар какъв е бил преди да влезе в парламента през 2009 г.

Припомняме, вместо него, че той бе служител на раздържавеното крупно предприятие СОМАТ, което все още имаше товарни автомобили, а те страдаха от разбитите пътища при кметуването на Йоан Костадинов.

След като разбра за какво го търсим с днешна дата, Иван Вълков предпочете да замълчи и отказа да говори.  Нашата проверка установи, че видният парламентарист преживява сериозна лична метаморфоза и смята да се установи за постоянно в столицата.

Това нямало да му пречи да продължи да преподава на задочници в местния университет „Проф.д-р Асен Златаров“, където бил защитил докторантура по обобщеномрежови модели на градския транспорт. Хонорарите от тези лекции обаче едва ли биха покрили разходите му в столицата и биха били сериозен трудов ангажимент.

Галя Желязкова, на 33 г. , от Бургас, е първа резерва в листата на ГЕРБ и все още има надежда, макар и нищожна, отново да потропва с високите си токчета и хубави тоалети по жълтите павета. Ако стане чудо, някой от първите в листата може и да бъде повикан в изпълнителната власт. 

Колегите й в 44-ото Народно събрание са категорични, че е сред най-всеотдайните народни избраници. Галя Желязкова има два мандата като общински съветник в ОбС Бургас – 2011-2015 и 2015-2017 (прекратен, за да стане народен представител, б.а.). По това време бе разпознаваема основно като сестрата на Тодор Йосифов – най-видната фигура в младежкия ГЕРБ от зората на сформирането му около 2007-2008 г.

 „Успях да си почина след кампанията и в момента се занимавам с административни въпроси, свързани с участието ми в 44-ото Народно събрание. Винаги съм работила в частния сектор и смятам да се върна към него.

Обмислям две възможности, една от които е да започна нещо свое, но ще си дам още време преди да вземе окончателно решение. Не съм от хората, които стоят без да правят нещо смислено“, каза Желязкова пред Флагман.бг.

Тя е магистър по Международен бизнес мениджмънт от Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов. Преди да влезе в парламента заемаше управленска позиция в голяма пътностроителна компания, в която бе седем години и половина. Желязкова е организационен секретар на националното ръководство на ГЕРБ младежи. 

Ася Пеева, на 49 г. от Поморие, е друг вече бивш депутат от ГЕРБ в 44-ото Народно събрание. Тя влезе в миналия парламент не само заради щастливия й номера в листата – 11, който съвпадаше с номера на бюлетина на ПП ГЕРБ, а и заради силната лична кампания, която проведе преди 4 години.

Дотогава Ася Пеева бе зам.-директор на СУ „Иван Вазов“ в Поморие.  „Все още обмислям по какъв път да поема, ще подредя задачите и ще взема окончателно решение“, каза Ася Пеева.

Тя е завършила ПУ „Паисий Хилендарски“ в Пловдив, с 30-годишен преподавателски стаж и множество следдипломни квалификации. Би било естествено  отново да се върне в сферата на образованието. Ася Пеева има и добър опит в местната власт – два мандата като общински съветник и председател на комисията по образование.

Д-р Стойно Стойнов, на 60 г., от Бургас,  за ГЕРБ стана част от последния парламент, за около година и половина. Той влезе на мястото на Диана Саватева, която пък се присъедини към екипа на кмета на Бургас Димитър Николов по собствено желание. Д-р Стойнов бе представител на гражданската квота.

„Попаднах в НС в тежка година – на извънредно положение, протести, турбулентни моменти. Докато свикнеш и парламентът свърши. Още през декември м.г. казах на колегите, че не желая да съм кандидат за нов мандат, получих разбиране, отлично отношение за този период и им благодаря“, каза д-р Стойнов, който се връща обратно във ветеринарната си практика в кабинета в бургаския ж.к.“Лазур“.

Николай Тишев, на 46 г., от Бургас. Той бе областен лидер на БСП преди да получи място в 44-тото НС, изненадващо не попадна изобщо в листата за последните парламентарни избори. Категоричен е, че не се оттегля от политиката!

„Не смятам да се отказвам от политическия живот. Член съм на Националния съвет на БСП, както и на Областния съвет, а що се касае до професионалната реализация – предпочитам да споделя, когато нещата станат факт. Имам няколко възможности в частния сектор“, коментира пред Флагман.бг Николай Тишев.

Той е завършил  „Финанси и застраховане“ в Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов. Работил е във ферибоотна компания, бил е ръководител на румънска фирма за спедиция, изп.директор на държавното Пристанище Бургас (2013-2014 година), а след това и управител на частното Пристанище „Европа“.

В периодите на пик и спад при БСП Тишев винаги е намирал начин да заеме ръководен пост ту в държавно, ту в частно пристанище, но днес картината е доста несигурна и затова е логично да изчака нещо, което би му прилягало.

Христиан Митев, на 40 г., от Бургас, след два мандата като депутат от НФСБ се завръща към адвокатската си практика. Той вече се е вписал в Адвокатска колегия-Бургас. Митев бе зам.-председател на Правната комисия в 44-ото Народно събрание, вносител е на над 50 законопроекта в последното НС. Митев бе сред стожерите на групата на патриотите в 43-ото и 44-ото Народно събрание.

В политиката попада случайно в началото на 2008 г., когато получава покана да стане юридически съветник на току-що избрания председател на ОбС Валери Симеонов.

По това време е начинаещ адвокат. Работохолизмът, личната дисциплина, пословичният стоицизъм и скромността му покриват изцяло критериите на взискателния общински шеф, който почти веднага след това го прави и началник на канцеларията си.

Митев е сред най-лоялните последователи на Валери Симеонов и при подготовката за учредяването на НФСБ през 2011 г. Оттогава, заедно с покойния Валентин Касабов, Христиан Митев стои най-близко до Валери Симеонов.

Йордан Апостолов, на 50 г., от Добрич, друг вече бивш депутат от НФСБ, който  се завръща към собствения си бизнес. Преди да влезе в парламента през 2017 година от 2 МИР-Бургас той управлява в родния си край десетки фирми, които имат интереси в сферата на зърнопроизводството, животновъдството, рибовъдството, розовите насаждения и строителството.

В последните години управлението на бизнеса му бе прехвърлено към семейството му, което бе и извънредно тежко за Апостолов. Той е завършил „Банково дело“ в Икономическия университет във Варна и „Растителна защита“ в Аграрния университет в Пловдив. С Валери Симеонов го събира родолюбивата идея.

Йордан Апостолов е сред инициаторите и основните спонсори за издигането на паметника на ген.Иван Колев в центъра на Добрич. Спонсорира проекти и изграждането и на други патриотични паметници в родния си край и страната. Той се завръща в Добрич, за да поеме бизнеса си отново.

Ангел Исаев, 50 г., от Бургас, преди 4 години влезе в парламента с листата на ДПС, възползвайки се, като Ася Атанасова от ГЕРБ и Димитър Стоянов от БСП, от късметлийското съвпадение на личния му номер в листата и номера на бюлетината.

Исаев стана причина за огромен скандал в ДПС, който коства главата на отговорника за Бургас Камен Костадинов, тъй като не се подчини да се оттегли. Исаев изкара целия си мандат като независим, гласувайки както реши по съвест и за собствено удобство.

Той е собственик на строителната компания „Аджис билд“, която в момента, по думите му,  строяла 6 сгради в Бургас и 3 в София. „Ще работя по проектите на фирмата си, която се развиваше успешно преди да стана член на  44-ото Народно събрание. В интерес на истината в последните години бизнесът ми отстъпи назад, но сега ще върнем позициите си“, коментира Исаев пред Флагман.бг.

Той уточни, че през миналата година е завършил бакалаварска степен във ВТУ „Св.св.Кирил и Методий"“ със специалност „История“, асега записал магистратура „Финанси“ в Югозападния университет в Благоевград. Впрочем Исаев активно участва и в предизборната кампания за 45-то НС, като бе в листата на патриотичната коалиция "Воля-НФСБ".

Димитър Стоянов, на 68 г., от Бургас,  депутатът от БСП, който през последната година напусна партията заради несъгласие с организационните качества на Корнелия Нинова и основа с неколцина отцепници ПП Българска прогресивна линия, се върна към адвокатската си практика.

Той е сред разпознаваемите адвокати, поемал е както наказателни, така и гражданси дела. Има собствена кантора. Стоянов бе общински лидер на БСП в периода 2005-2010 г.

Общински съветник три мандата, в парламента попадна по същата система, както Ангел Исаев и Ася Атанасова. За него Флагман съобщи пръв през миналата седмица