“Лявото обединение трябва да стане на принципа на обединението на левия избирател - трябва да му се предложи ясна, морална, достойна чиста идейна позиция, такава каквато БСП е била винаги през годините. Защото нашите избиратели са морални хора. Те няма да допуснат да бъдат управлявани от една клиентелска върхушка и да гласуват за нея, само защото там пише БСП”.

Това заяви пред “Денят ON AIR” Румен Овчаров, член на Националния съвет на БСП, знаково име за столичните социалисти и бивш министър на енергетиката.

В разговора за БСП той каза още:

“Защо беше грешка това, което направиха т.н превратаджии. Защото, вместо на базата на оставката на Корнелия да консолидираме партията, да изберем един нов председател, който да консолидира лявото, ние консолидирахме клиентелата - на Бойко Борисов, на Делян Пеевски, на Румен Радев, клиентелата, която в момента, заедно с т.н - аз ги наричам “гузни съвести”, управляват БСП.

Те не разбраха едно от най-важните неща - проблемът на БСП не е в механичния сбор на няколко личности или физиономии, които си мислят, че водят хора след тях. Никого не водят, освен това нямат никакви идеи.

Проблемът на БСП е в разделението на левите избиратели - те не искат да гласуват за подобна БСП, която слугува на този или на онзи. Ето сега вече имаме реално, истинско, разделение в БСП. И то разделение между клиентелска върхушка и нормални честни, достойни хора, които досега гласуваха за БСП”, посочи Румен Овчаров.

По думите му въпросът за системните партии и негласуването в България е важен. “

Крайно време е това да започне да се осъзнава от т.н. политическа класа в България. Хората не гласуват по една елементарна причина - те не искат да бъдат лъгани, не искан да бъдат водени за носа, не искат днес да им казваш едно, а на другия ден да правиш точно обратното. Аз много време се сърдех на приятели, които казваха - за кого да гласувам.

Сега вече ги разбирам. И това ще е така, докато българската политическа класа не започне да играе тази игра, наречена политика, колкото и тя да е мръсна дума - да я играе чисто и коректно”, посочи социалистът и добави:

“А БСП е още по-тежък случай. Защото БСП е особената партия в българския политически живот - тя е партията, която защитава онеправданите, бедните, отрудените, в цялото й съществуване е заложена тази идея. И сега изведнъж БСП - хоп, заедно с всички останали като клиентела”.

За процесите вътре в БСП:

“Аз съм вътрешно-партийна опозиция. Критикувал съм Нинова, Но, включително и тези, които сега седят на “Позитано” и през цялото време, се опитваха да компрометират Корнелия, не разбраха, че омразата срещу Корнелия не е политика и компрометираха цялата партия.

Има една мисъл на Конфуций - не мрази врага си, намразиш ли го, вече са те победили”, посочи бившият председател на столичните социалисти.

На въпроса Калоян Методиев ли е прелял чашата, Румен Овчаров отговори:

“Това е доста смешно, защото същите тези, които сега вдигат лозунгите и го изключиха още преди да е станал член на парламентарната група на заседание на Изпълнителното бюро са подкрепили неговото включване в листата на 25-ти район на второ място.

Гузната съвест на много от тези хора вижда в Калоян Методиев нещо, което им показва колко подло са се държали те самите.

Защото през 2020 г., когато всичките тези т.н. опозиционери се опитваха по всякакъв начин да провалят вътрешно-партийния избор, искаха 3 пъти да свикат пленум на НС, за да изключат Корнелия Нинова, за да не може тя да спечели вътрешнопартийния избор и ходеха през ден на оперативки при Румен Радев и част от неговите функционери, за да видят как да го направят, Калоян Методиев избра БСП и дойде в БСП.

Той не седна там, в президентството, за да слугува на президента, а дойде в БСП. Така, че тук има от една страна гузна съвест, от друга - натиск на президента, който не прощава, така да се каже”, посочи Румен Овчаров.

За стоплянето на отношенията с президента:

“Борислав Гуцанов да каже отказва ли се от подписа си под доклада за “Боташ”? Отказва ли се от речите, които държеше от парламентарната трибуна, буквално всяка седмица за продажбата на оборудването от “Белене”, за ядреното гориво, договора за 5-ти блок?

Кога е лъгал - тогава ли, когато наричаше Деница Златева човек, който трябва да бъде даден на прокуратурата, едва ли не престъпник. Че нейният ментор е президента Радев и той също е виновен или сега, когато твърди, че трябва да стоплим отношенията? Ние не сме ги замразявали”, коментира социалистът.

По думите на Овчаров Румен Радев си е генерирал в БСП две поколения клиентела:

“Първата беше Жоро Гергов, Кирил Добрев, Весела Лечева, Петър Витанов.

Втората е от т.н Младежко обединение, които бяха генерирани през 2022 г., когато на ключови постове в ред държавни предприятия бяха уволнени професионалисти, включително и членове на партията, за да отидат на тяхно място млади, некомпетентни, но хора, които промениха мнението си в Националния съвет.

Мога да ви кажа и имена - Иво Лилов, Николай Маринов, Еньо Савов, хора, които влязоха в ръководството на “Ел би булгарикум”, макар вероятно само да са си купували мляко”, коментира социалистът.

И добави:

“Купуваш членове на НС на БСП. Да кажем, че не го прави директно с пари, но със службичка - една, втора, в едната член на борда, в другата - изпълнителен директор, в третата нещо друго.

Ако не - уволняват те, защото си човек на БСП или на Корнелия Нинова”. В отговор на въпросите в студиото за решението на Общопартийната контролна комисия, произнесла се, че Нинова няма право на следващ мандат, Румен Овчаров каза:

“Тази комисия е контролен орган на БСП - тя няма право да тълкува Устава, тя не е политически орган, събрали се там няколко човека, първо се събрали без кворум, защото 14 човека не е кворум, за да станат 16 викат още двама.

Второ - те нямат право да тълкуват Устава.

Трето - нямат право да взимат политически решения. А тази комисия си позволи да отмени решенията на 24 районни конференции в София, плюс на една градска конференция.

И защо? За да имаме сега в София двама градски председатели, два градски съвета и 48 районни”.

Кой е лидерът на БСП? “И тук не го направиха както трябва”, коментира бившият председател на столичните социалисти и подчерта: “В Устава пише: Конгресът трябва да констатира оставката на председателя.

Те са го писали през 2017 г., същите тези герои, организационни корифеи - Наско Зафиров и Борислав Гуцанов. А те отиват на пленум и казват - тя си е подала оставката, значи ние гласуваме изпълняващ функциите.

Добре, само че съдът може и да не е съгласен с това. Първата инстанция е съгласна - социалисти обаче обжалват, дотогава партията виси в юридическа неяснота”, посочи Румен Овчаров.

И за това кой ще реди листите каза:

“Този, който ги е редил досега - Националният съвет и съответните областни съвети и градски конференции. Въпросът е в подписа на представляващия - първата съдебна инстанция минала, трябва да се изчака втората, тогава нещата ще си дойдат на мястото”.

В коментара си за актуалните политически събития Румен Овчаров каза:

“Ясно е, че следващите избори чукат на вратата. Слушам цял ден с интерес елементарните опити на ПП-та да се върнат обратно в играта.

Защото ние помним “какво направиха миналото лято” - да обясняват как само за 3 месеца ще приемат едни закони, които цяла година не можаха да приемат, как ще направят едни реформи в съдебната система, а видяхме какви направиха промените в Конституцията, седяха в скута на Пеевски.

Празен и безсмислен ПР ход. Имаше една мисъл на Фройд “Безсрамието е първият признак на глупостта”. Това, което правят в момента е 100-процентово доказателство на правотата на тази мисъл”. В разговора за енергетиката и на въпроса за теча в “АЕЦ “Козлодуй”:

“Проблемът не е само в теча - течът е признак, знак за некомпетентността и безотговорността, които в момента управляват АЕЦ “Козлодуй”. Нещо, което е страшно, защото става въпрос за ядрена централа.

Да допуснеш такова нещо, означава, че са нарушени ред изисквания”, каза бившият енергиен министър и постави въпросите: “Никой обаче не се замисля защо 6 блок стоя 12 дни, разгрят, на параметри, но без да бъде въведен в експлоатация.

Чакали решение на МС. Но МС нямат отношение към тази работа. 12 дни - това са 56 милиона енергопроизводство, плюс милион и половина загуби, защото блокът, за да се поддържа на нормални параметри, черпи енергия.

Никой не пита как работи 5 блок с американското гориво - при 40 мегавата по-ниска мощност, вместо да работи с 1040, той работи на 1000 мегавата, защото с това гориво не може на повече”.

По думите му приходите на АЕЦ “Козлодуй” за първото тримесечие са 270 милиона по-ниски. “До края на годината, само от по-ниската мощност на 5 блок загубите ще са над 70 милиона. Но това са нашите пари, на всички, на българските граждани. Някой ще седне ли да каже - защо се прави това?”, реагира Румен Овчаров.