Словенският президент Борут Пахор има най-висока месечна заплата сред президентите в региона на Западните Балкани, а най-малка е тази на сръбския му колега Александър Вучич. Това съобщи черногорският в. "Победа“.

Заплатата на Пахор е 3322 евро. Тази на Вучич е три пъти по-малка – 1083 евро. За сравнение - българският президент Румен Радев е със заплата 11 044 лв., което прави 5646 евро.

Над 3000 евро са заплатите на хърватския президент Колинда Грабар Китарович и на членовете на босненското президентство.

Грабар Китарович взима 3 276 евро, членовете на ротационното президентство на БиХ по 3 091 евро. Президентът на Косово Хашивм Тачи се разписва за месечен доход от 2873 евро.

Макар заплатата на президента на Черна гора Мило Джуканович все още да не е обявена на интернет страницата на Агенцията за борба с корупцията, се знае, че неговият предшественик изпълняваше държавната работа за 2 420 евро.

Под 2000 евро взимат президентите на Албания Илир Мета – 1425 евро, и на Македония Георге Иванов – 1250 евро.

За съотношението средна работна заплата-заплата на президент доходите на държавните глави в някои от страните в пъти надвишават тези на техните средностатистически сънародници. Рекордьори са косовският президент и тримата от ротационното председателство на БиХ. Тачи взима почти осем пъти над средната заплата в Косово, а босненските политици – седем пъти.

Сръбският президент Вучич отново е на дъното – неговата заплата е два пъти колкото средната в Сърбия, уточнява Канал 3.

БЛИц припомня, че преди време се разбра, че българският президент Румен Радев е декларирал налични 8000 лева от заплати и 14 600 лв. на депозит също от заплати, кредитна карта за 10 000 лв. и 18 301 лв. в универсален пенсионен фонд