Близо два месеца след предсрочните парламентарни избори, постоянните комисии в 44-то Народно събрание започват работа следващата седмица, предаде БГНЕС. Вече са насрочени заседания на пет от комисиите.
Във вторник от 15.00 часа парламентарната комисия по образование и наука ще разгледа годишните отчети на Българската академия на науката за 2015 и 2016 г.

В сряда от 15.00 часа Комисията по труда, социалната и демографска политика ще приеме вътрешните правила на работата си.

Малко по-рано, от 14.30 часа Комисията по отбрана ще се събере и след като приеме вътрешните правила на работата си, ще премине към изслушване на политическото и военното ръководства на Министерство на отбраната. Ще бъде приет и годишен отчет на ДКСИ.

В четвъртък от 15.00 часа Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ще се запознае с ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, след което също ще приеме правила за работата си. В четвъртък от 15.30 часа Комисията по здравеопазване ще проведе първото си заседание, което след приемането на вътрешни правила за работа, ще продължи с парламентарен контрол на управителя на НЗОК.

Обект на дискусии ще са разходите за здравеопазване за първото тримесечие на 2017 г. От началото на работа на това Народно събрание на 19 април, депутатите от всички парламентарни комисии са внесли едва 4 предложения за изменения на законодателството – две еднакви предложения за промени в ГПК, които са изготвени от екипа на омбудсмана Мая Манолова, но са внесени от депутати от “ВОЛЯ” и от “БСП за България”, предложението за преминаване към 100% мажоритарно гласуване на ГЕРБ, както и поправки, които БСП предлага в Кодекса за социално осигуряване и едно спорно предложение на депутати от управляващата коалиция ГЕРБ-Обединени патриоти за промени в Закона за опазване на земеделските територии, което цели удължаване сроковете за строителство по Черноморието.

Липсата на законодателни предложения, както от депутати, а така също от новосформираното правителство, доведе до няколко парадокса, в които този парламент имаше заседания с продължителност от около един час на ден. “Рекордът” бе поставен в петък, когато депутатите работеха точно 23 минути. До края на настоящата парламентарна сесия на този парламент остават малко повече от два месеца, след което новите депутати излизат във ваканция. През август месец Народното събрание по традиция няма пленарни заседания, не работят и парламентарните комисии. На този фон, депутатите отказаха предложението на опозицията за замразяване на възнагражденията си. Основната заплата на депутатите в това Народно събрание стартира от 3210 лв.