Парламентът избра Кристина Андонова – Хитрова за зам.-председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), предава  „Фокус“. Кандидатурата й бе предложена от ПГ на ГЕРБ и „за“ нея й гласуваха 119 народни представители, „против“ – 73 и „въздържали се“ – 10.

Кристина Андонова - Хитрова има 21 години професионален опит в държавната администрация. Започва професионалното си развитие през 1998 г. като експерт в Министерство на промишлеността по-късно Министерство на икономиката.

През 2009 г. тя постъпва в администрацията на Министерски съвет, в дирекция „Координация по въпросите на ЕС и международни финансови институции“.

През 2017 г. заема длъжността „главен експерт“ в Агенцията по обществени поръчки като осъществява административните актове, вътрешните правила и разпореждани, както и организира изпълнението на задачите между административните звена. От 2018 г. досега Хитрова заема длъжността „Главен секретар в КРС.

За две места като членове на КРС се състезаваха четирима кандидати, но бяха избрани Анна Хаджиева, предложена от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ и Ердинч Хайрула (ДПС).

Пленарта зала не подкрепи кандидатурата на Деница Златева, предложена от ПГ на „БСП за България“) и тази на Пеньо Пенев, предложен от „Обединени патриоти“.

Именно парламентът е органът, който избира заместник-председателят и двама от членовете на Комисията за регулиране на съобщенията. Те се избират за срок 5 години.

Съгласно законовите изисквания председателят на комисията се определя и се освобождава по решение на Министерския съвет и се назначава със заповед на министър-председателя за срок 5 години, а един от членовете на комисията се назначава и освобождава с указ на Президента на републиката за срок 5 години.