Политическите формации, които ще бъдат парламентарно представени, засега отказват да дадат официален отговор дали ще се отзоват на поканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за излъчване на контактни групи, които да обсъдят приоритетите на бъдещ кабинет.

Неофициално обаче част от тях изявиха готовност да разговарят, без да се ангажират със съгласие за участие в правителство с мандата на партията-победител от изборите на 2 октомври, съобщава БНР. 

"Продължаваме промяната" и "Демократична България", които бяха посочени като потенциални партньори в бъдещо управление от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, очакват официална покана и чак тогава ще коментират дали ще се отзоват.

Вчера съпредседателите им коментираха темата така:

Христо Иванов: "Нека да видим какъв ще бъде контекстът, каква ще бъде поканата. Вие знаете, ние сме разговаряли във всякакви формати – публични, по принципни въпроси, никога не сме превръщали разговора и този факт в политика. Трябва да има разговор.

Дали на конкретна покана в конкретен контекст ще се отзовем е нещо, което ще преценяваме. По принцип сме "за" разговор, аз призовавам за това, само да е смислен".

От "Продължаваме промяната" изглеждат по-категорични.

Асен Василев: "Ние сме обещали на гражданите, които са ни гласували доверие, какво ще е нашето отношение към ГЕРБ и ДПС. Това обещание ще го спазим. Това е единственият начин нашата политика да започне да се прочиства от, нека да го кажем така - от мухъла, който е натрупан през годините. Така че, в конкретния случай ще си спазим обещанията, което означава, че ние влизаме в ролята на опозиция".

ДПС също изчакват покана, но неофициално от партията коментираха, че са готови да се отзоват за разговор за съставяне на кабинет, защото това искали от тях избирателите на всяка предизборна среща. Съгласие за участие в управление обаче не може да се даде предварително.

За разлика от тях, "Български възход" имат готовност да влязат във властта.

Един от участниците в тази коалиция - председателят на партия АБВ Румен Петков, определи като детинщина отказът от диалог. Според него е задължително да излъчи кабинет в рамките на 48-ия парламент:

"Единствената граница, която не може да бъде преминавана на никаква цена, е националният интерес. Така че, диалогът е задължителен. Доброто, силното за България решение - програмно правителство с ясни политически цели и задачи. И не натоварен кабинет с персони, които предизвикват повече въпроси, отколкото създават усещане за спокойствие и сигурност", каза Петков.

От БСП и "Възраждане" дадоха анонс, че ще заявят позицията си по офертата на ГЕРБ утре, коментираха от техните партийни централи. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук