Земеделци и животновъди от цяла България ще учредят Селска партия. Учредителното събрание на фермерите ще е на 22 април в град Първомай, пише standartnews.com.

„Целта ни е да се обединим, за да не позволяваме повече на политиците да ни разделят. Причина за нашите действия е безпардонното отношение на българските политици към българското село. Търпението ни се изчерпа. Не ни обръщат никакво внимание управляващите, които и да са те, нямат ни за нищо.

Българското село, земеделието и животновъдството загиват", заяви Иван Сабахлъков, председател на Сдружение „Басма" и един от иницаторите за създаването на политическа партия в защита на фермерите. Той и съмишлениците му са уморени от протести вече над 15 години. Искат да имат свое политическо лоби, което да защитава интересите им и да работи за спасяването на българското село. „Санират блоковете в градовете, но от саниране има нужда и българското село. В противен случай изчезва, все повече са емигрантите, няма да останат хора по селата.

Ще учатват лидери и членове на различни сдружения от цялата страна на събрането ни в град Първомай. Инакомислещите ще направим опит да спасим препитанието си с новата партия", каза още Иван Сабахлъков.

Той сподели, че милиарди се наливат в селските райони, но някъде тези пари потъват, нищо не се променя към добро за фермерите, няма никакъв ефект, положението става все по-зле. Според него се дават се пари за къщи за гости, които станали най-елитните бардаци. Всички политици идват, обещават и след това ни забравят. Явно трябва да влезем ние в политиката, за да ни се решат проблемите, допълва Сабахлъков.