МВР не може да бъде погребано. То е нужно на българското общество”, това заяви генералният комисар на МВР Павлин Димитров пред Дарик радио. Така той оправда разграничаването си от последните протести на полицейските служители.
 „Преди няколко месеца казах, че съм с полицаите и ще защитавам техните действия, но от последните им действия аз се разграничих”, каза още той. Според него последните протести на служителите на реда не говорят добре за морала в тази институция. „Аз се противопоставям на начина, по който колегите изразяват своето възмущение”, каза той. Димитров допусна, че проблемът е цялостен, не само в отделния полицай, а в ценностната система на цялото общество. Той даде за пример и годините на тоталитаризма, когато макар системата да е била порочна, е имало някакви правила, с които хората са се съобразявали и са спазвали.
Павлин Димитров изтъкна още, че заедно с пакета от искания за по-добри условия, по-високи заплати на служителите в МВР, полицаите трябва да добави и една компонента за свършената работа. „Обществото трябва да знае защо дава своите пари”, акцентира Димитров.
На въпрос колко взема един полицай генералният секретар на МВР посочи, че от 2004 година до 2008 година заплатата на най-масовия служител на МВР – полицая на улицата, е нараснала от 430 лева на около 700 лева. „Аз трябва да защитавам българските полицаи, но аз трябва и да искам. Аз не мога да бъда безразличен към всичко, което се случва”, каза Димитров по повод недобрите резултати на МВР в борбата с престъпността. Генералният комисар на МВР наблегна на факта, че между назначените служители има определена разлика в заплащането, но тя е свързана и с Кодекса на труда.
 Димитров каза, че не е съгласен с изнасяните данни за броя на администрацията на МВР. По думите му самата администрация е малко над 3000 души и всички останали цифри не са точни. „Аз не възприемам 17 000 да бъдат съкратени, тогава министерството ще спре да работи”, допълни още той.
Димитров уточни още, че в последно време е упрекван, че е политически ангажиран и заяви: „Аз няма да защитя позиция, която не е в унисон с моите разбирания”. Той беше категоричен, че: „Аз трябва да защитавам българските полицаи, но трябва да бъда и критичен”.

Павлин Димитров изтъкна още, че в последните години МВР инвестира в образованието на полицейските служители и покачване на езиковата им култура. Той призна, че и засега това остава сериозен проблем. По думите ми напредък има особено при кадрите на граничните пунктове. „Там полицейски служител със средно образование без езикова подготовка не може да бъде назначен”, уточни той. /БЛИЦ