Вярвам, че имам какво да дам и в Европейския парламент. Това заяви в предаването „Лице в лице” по bTV Лиляна Павлова, която е седма в евролистата на ГЕРБ и бивш министър на европредседателството и регионалното развитие.

„Мога да защитя интереса на българските граждани в европейските институции, с опита, който имам. Имам над 20 години опит в европейските фондове, програми и проекти и като експерт, и като политик. Председателството беше черешката на тортата – нещо, което ми даде възможност да усъвършенствам опита си, познанията и експертизата си на едно ново ниво”, посочи Павлова.

Въпреки досегашният си опит в политиката, Павлова е кандидат, издигнат от гражданската квота на ГЕРБ.

„Не съм член на ГЕРБ, аз съм от гражданската квота, аз съм експерт и именно тази моя експертиза в европейските политики, фондове и програми е тази, за която съм оценена, подкрепена и на която се разчита на нея”, допълни кандидатът за евродепутат.

По думите ѝ в момента Европа е в ситуация на кръстопът между реализма и популизма. „Трябва да намерим най-добрия баланс, за да отстоим националния си интерес, но да запазим Европа такава, каквато я искаме за нашите деца. Новото поколение, младото поколение, свикна с възможностите да пътуват без виза, да учат, където пожелаят, те го приемат за даденост – по-добрата инфраструктура, по-добрият начин на живот’, допълни бившият министър.

Лиляна Павлова посочи, че по време на българското европредседателство страната ни се е доказа като обединител. 

„България, в един кризисен момент за Европа, се яви като обединител, може да сме новоприсъединила се държава, но показахме, че можем да бъдем обединител, който търси консенсуса и диалога по трудни теми – Западни Балкани, Турция, миграция”, каза още тя.

Кандидатът за евродепутат беше категорична, че темата за пакет „Мобилност” и новите регулации за превозвачите са били засегнати по време на българското европедседателство. 

По думите ѝ казусът е бил обсъждан, както на политическо, така и на експертно ниво.

„Важно е да изпратим силен български отбор в европарламента, който да отстоява националния интерес. Там трябва да сме единни, независимо, че представляваме различни политически семейства. Призоваваме за една честна игра, един феърплей. Ние сме техните представители там, които ще защитаваме техните интереси и ще загърбим политическите ежби”, каза Павлова.

Тя заяви, че призивът на ГЕРБ за единение не е опит да се заглуши скандалът „Апартаментгейт”.

„Ние никога не замитаме, винаги поемаме своята отговорност, дори да няма доказана вина и закононарушение. Всеки носи моралната отговорност с подаване на оставка, както и в този казус. За разлика от другите партии, при нас това е стандарт, който нито една партия не направи. Да, имаме нанесена имиджова щета, но понесохме отговорност”, допълни кандидатът за евродепутат.

Павлова посочи, че ГЕРБ няма да се разочароват, ако не достигнат желаните резултати на предстоящите избори, защото това ще бъде волята на избирателите.

„За мен кампанията е едно голямо предизвикателство, аз обичам да пътувам, да се срещам с хората и да чувам какво ги вълнува – Глас народен, глас Божи. Каквото кажат, каквото изберат, дали искат да ги представлява някой, който знае и може или да изберат различното”, каза още тя.