Изцяло подкрепям проекторезолюцията на Европейския парламент, предвиждаща мерки за гарантиране на прозрачността на медийната собственост и за контрол върху бюджетното финансиране на медиите. Това коментира пред Агенция Монитор депутатът и издател Делян Пеевски по повод проекторезолюцията на ЕП за прозрачността на медийната среда.

Пеевски заяви още: „Отдавна е време тези проблеми да намерят своето нормативно решение. Общественото очакване е такова. Дебат по темата в обществото вече има, има и няколко законодателни инициативи в същия или в подобен смисъл. Винаги съм бил на мнение, че хората трябва да са напълно наясно кои са реалните собственици на вестниците, интернет сайтовете, радиата и телевизиите, за да могат да направят своята преценка за обективността на съответната медия.

Читателите и въобще потребителите на медийни услуги трябва да могат да изобличат фалшивите новини и да им се противопоставят. Място за анонимност или за скрита собственост в медиите няма и не трябва да има. Отделно финансирането на медиите с публични средства, чрез обществени поръчки, изкривява в голяма степен медийния пазар. Дали да се забрани на медийни дружества да участват в такива поръчки, или да се направи участието им напълно прозрачно чрез мониторинг на държавата, е въпрос на дебат и съответно на решение.

Показателен в случая е фактът, че Брюксел вече е констатирал негативното въздействие на публичното финансиране върху медийната среда, а конкретните мерки ще са следствието, което ще цели да коригира това въздействие. Надявам се след обсъждането и приемането на проекторезолюцията българският парламент също да отговори адекватно и да създаде необходимата нормативна база за привеждане на тези мерки в действие.“