Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов заяви по БНТ, че се е съсредоточил върху Плана за възстановяване и устойчивост и не е устремил поглед към премиерското кресло.

Той увери, че служебният кабинет ще се съобрази с решението на парламента и ще направи опит да предоговори ангажиментите ни за намаляване на въглеродните емисии с 40 процента - ангажимент, който страната ни е поела. По неговите думи решението на НС за предоговаряне на Плана за възстановяване е "прецедент и буди някои притеснения".

Задължиха Пеканов да предоговаря Плана за възстановяване

"Решението на парламента от вчера да задължи служебното правителство да поиска от Европейската комисия промени в Плана за възстановяване и устойчивост, заради заложените нива на вредни емисии от производството на електроенергия се движи по ръба на бръснача на популизма, защото се иска да се не се прави нищо до 2038 година", разтревожи се Пеканов.  

По думите му, въпреки че в момента въглищните централи са в подем, това ще е временно явление, а в дългосрочен план трябва да се правят стъпки към нови устойчиви бизнес модели, които да открият работни места.

А целта трябва да е "да се движим към зелена и чиста икономика". 

Вицепремиерът заяви още, че редовно говори с президента, но темата за третия мандат не е сред коментираните. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук