Поздравявам експертите във финансовото министерство за работата, която са свършили. Добре е, че е заложен дефицит от 3%, както и са запазени социалните плащания. Това коментира Атанас Пеканов, бивш вицепремиер, в ефира на БНТ.

Според него 100% дивидент от държавните дружества не е най-доброто решение, но е възможност да се повишат приходите в една извънредна ситуация.

По думите му има три направления има, по които се различава новият бюджет от този на служебния кабинет и това са политически решения.

„Знаете, имаше критики от господин Асен Василев по време на кампанията, че сме сбъркали – не бяхме. Той ни упрекна, че не бяхме заложили и двете плащания по ПВУ да дойдат в тази година. Бяхме консервативни, нямахме никакво мнозинство”, заяви той.

„Ако пак вземем парите от Брюксел, но не ги изхарчим, губим ефекта, гражданите няма да ги усетят. Не трябва да забавяме инвестиционните проекти. Има проекти, които се движат добре”, смята той.

По думите му БСП са най-остри критици на действията на служебния кабинет, „макар техните избиратели да имат най-голямо доверие в нас”.

„Ясно обяснихме на ЕК защо миналата година не беше смислено да затваряме въглищните ни централи”, подчерта той по повод предоговарянето на частта в ПВУ.

Според него задача пред редовния кабинет е да се финализират законите. „Те са готови, остава да се приемат. Остава само Закона за енергетиката.”

На въпрос дали ще трябва да спасяваме ТЕЦ-овете, той заяви:

„Те в последните седмици работеха на загуба. От години в Европа се стремим към повече конкуренция, т.е. намаляване на субсидиите там, където имаш губещи дружества.”

„Гърция се превръща в хъб за доставка на газ в Европа. Това най-вероятно ще продължи. България като съседна страна може да печели това. Също, България ще има огромна възможност, когато производства се местят от Азия в Европа, да дойдат у нас”, категоричен е той.

„Влизането в еврозоната ще ни донесе много позитиви. Рисковете не са толкова много, с колкото плащат гражданите. Хърватия е пример за това”, смята още той

„Изборът на директор на БНБ е политическо решение, но политиците трябва да разберат, че на някои позиции ни трябват технократи. Надявам се да има обединение около една кандидатура. Трудно е да се проследят отношенията между партньорите в управлението”, добави още Пеканов.

За това има ли риск за валутния борд, той заяви: „Валутният борд минава през парламента. Ако някой популист казва, че не трябва да сме част от глобалната икономика, може да бутне борда. Бордът ни донесе много сигурност, следващата стъпка е пълното обвързване със силната валута.”

На въпрос блазни ли го политиката, той отвърна: „Служебният кабинет е важна институция у нас, но е временен и така трябва да бъде. Смятам, че има много неща, които редовният кабинет трябва да направи. По Шенген свършихме много, за еврозоната също трябват важни стъпки. На линия съм да помагам по начините, по които мога. Нямам постъпления за участие в партии, нови или вече съществуващи.”

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук