Да бъдат спокойни пенсионерите, че ще получат 11% увеличение. Това заяви на брифинг в Министерски съвет служебният премиер Димитър Главчев. 

"Тук сме с единствената цел да внесем успокоение, че пенсионерите ще получат увеличение в размер на 11%. Никога не сме се колебали. Не знам откъде дойдоха всички тези спекулации.

Утре на националния съвет на НОИ ще подкрепим предложението на социалния министър за 11-процентно увеличение", каза Главчев.

"Аз ще направя предложение за увеличение на пенсиите с 11%, както е заложено в Закона за държавния бюджет. Сумата е обезпечена. Всички разчети показват, че няма причина да не бъдат увеличени с 11%", посочи на свой ред служебният социален министър Ивайло Иванов. 

"През 2021 г. швейцарското правило даваше 4,8%, но Надзорът на НОИ прие заложените 5%. Това не е прецедент. Надзорният съвет е органът, който определя процентът и размера", обясни на свой ред служебният социален министър Ивайло Иванов. 

Минималната ще се увеличи с 57,53 лв. до 580,57 лева и това ще доведе до увеличение на пенсиите, които зависят от нея - социални и инвалидни. Социалната за старост ще бъда 307,07 лв. А таванът 3400 лева.