За „Лукойл“ не зная какво се случи в последните три седмици, откакто заедно гласувахме решението за дерогация. Много бих се радвал да чуя реални аргументи, а не просто политически заявки. Това заяви пред bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Според него, за да не се говори за проблемите по места, се използват национални теми.

На въпрос наистина ли премиерът заплашва да подаде оставка заради  „Лукойл“, Петков заяви, че когато Денков е убеден в нещо, той е много твърд.

„Той се движи единствено от това да не се случи у нас криза, грижи се да има правилните политики, но по умерен начин.

Когато той е убеден в нещо, е много твърд. Почти убеден съм, че е заплашвал, че ще подаде оставка.

На въпрос ще бъдат ли сменяни министри при ротацията на кабинета, той заяви, че точната уговорка с ГЕРБ е, че и двете страни трябва да се съгласят.

„Нито една от формацията не може индивидуално да сменя министър. Единствената ротация, на която сме се съгласили, е тази на премиерите“, уточни той.

„Доволен съм от това, че тази година дефицитът ще е само 3%. Асен Василев се справи брилянтно. За външния дълг всички гласувахме заедно с ГЕРБ какъв дълг може да се вземе и какъв е дефицитът. 3 млрд. от този външен дълг е изплащане на стар дълг, взет от Горанов. Останалите са за изплащането на дефицита“, посочи той.

„Сигурен съм, че следващият кмет на София ще се казва Васил Терзиев. Хората видяха, че той е не само един успешен млад човек, но и човек с емпатия. Този човек има кауза, софиянци го усещат и го припознаха“.

На въпрос ще подкрепят ли ПП-ДБ кандидат на ГЕРБ на балотаж в страната, той заяви, че не трябва да има български град, в който коалицията да не е първа или втора политическа сила. „Играем за победа“, подчерта Петков.

„Единственият начин да се промени държавното управление в този момент, е ако ГЕРБ предпочетат да направят алтернативно мнозинство с „Възраждане“, БСП и ДПС“, заяви още съпредседателят на ПП.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук