Днес искам да коментирам случилото се със Северна Македония.

"Времето показа, че споразумението, което направихме по времето на нашето правителство – Френското предложение, се оказа много добро за България. Реално целият Европейски съюз застана на страната на България".

Борисов готви студено отмъщение за РСМ, разкри коварния им ход!

Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков по повод решението на Брюксел Албания да започне преговори за членство в ЕС, което означава отделяне на процеса на Албания от този на Република Северна Македония.

„Република Северна Македония трябва да реши иска ли да приеме българите в своята конституция, или пътят ѝ към Европа се затваря. Аз много се надявам, че те ще преосмислят, защото това, което се случи в момента е, че Албания се откъсва от тях и те ще продължат пътя си към Европа по-бързо“, подчерта Петков.

По думите му македонските политици трябва да кажат, че е време да приемат българите в конституцията и да не изостават на Балканите, което иначе ще им се случи.

„Така че всички критики през годините, които се случваха по Френското споразумение, се оказаха едно много добро споразумение за България“, каза още Петков. 

ЕС с червен картон за членството на РСМ

Постоянните представители на ЕС единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство в ЕС на вчерашното си заседание в Брюксел. Стартът ще бъде даден на 15 октомври в рамките на междуправителствена конференция.

На практика това означава разделяне на Албания и Северна Македония, уточняват дипломатически източници в Брюксел.

Според журналиста Николай Кръстев това е донякъде предизвестен сценарий, защото от няколко месеца се е работило в тази посока. "ВМРО-ДПНЕ" имат мнозинство, но не се съсредоточиха върху въпросите за решаване, а създаваха проблеми с България.

Секнаха им мераците: ЕС удари по РСМ с тежко решение

Вината за разделянето на РС Македония от Албания е именно в ръцете на управляващата партия, която държи властта от три месеца. България няма вина, въпреки че в Скопие вече се говори така", коментира той.

Първите междуправителствени конференции, които поставиха началото на преговорите със Северна Македония и Албания, бяха през юли 2022 година.

Оттогава насам Европейската комисия извършва скрининг или проверка дали страните са готови да започнат да преговарят като започнат да отварят преговорните клъстъри, които са 35 на брой. Вчера посланиците от ЕС решиха, че Албания е готова за това.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!