Явно има различни условия от „Газпром” за различните страни. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след среща с италианския си колега Марио Драги.

По думите му на някои от страните е казано, че плащането в евро е достатъчно и не е нужно превалутиране, въпреки че въпросните страни имали открити сметки и в рубли.

„Трябва да си отворим договорите и да разгледаме условията. Явно Русия е готова да направи компромиси за големите пазари. Но тази игра на големи и малки трябва да приключи”, категоричен бе той.

От думите му стана ясно, че италианският премиер е поздравил България за твърдата позиция относно плащането на руския газ. "Заяви, че сме абсолютни лидери в това, че не сме се огънали и фактът е, че ще работим заедно за да увеличим потенциалните доставки от Азербайджан и други страни", каза Кирил Петков.

„Докато не се обединим всички, има опасност „Газпром” да си играе с различни условия.

Отношението към България не е специално. На малките пазари, които не са им важни, са готови да направят по-трудни условия. Тази игра като големи и малки като обем количества трябва да приключи”, подчерта той.

„Имаме абсолютно подкрепа от Марио Драги. Италия изпраща над 800 човека към България като част от батальона на НАТО", каза още премиерът.

Междувременно по-рано днес от Европейската комисия обявиха, че позицията на Евросъюза за разплащането в рубли с "Газпром" не се е променила. В препоръки, изпратени към държавите от съюза, Брюксел ги съветва да не отварят втора сметка в рубли в банката на "Газпром", както поиска Владимир Путин, защото това би означавало заобикаляне на санкциите, наложени срещу Русия.

До момента Москва спря доставките на газ към три държави - България, Полша и Финландия.

Европейската комисия няма какво да добави към вече обявената си позиция, коментираха днес от институцията. "Нашата позиция е много ясна, тя беше неколкократно разяснена миналата седмица от различни ълги и не се е променила. Не мисля, че има нещо ново, което бихме могли да добавим", каза Стефан де Керсмакер, говорител на ЕК.

В края на миналата седмица "Ройтерс" съобщи, че Италия и Германия са дали зелена светлина на газовите си компании да отворят сметки в рубли, за да не спрат доставките от Русия. Москва твърди, че редица европейски компании вече са отворили втори сметки в рубли в банката на "Газпром".

На 20 май беше крайният срок за плащане за голяма част от европейските компании към "Газпром". От тогава няма спрени доставки, освен към Финландия. Брюксел настоява, че отварянето на сметки в рубли е заобикаляне на санкциите, в същото време признава, че спазването на санкциите е в правомощията на самите държави, а не на Еврокомиисията.

"Готови, разбира се, сме на разположение да разговаряме с всички държави-членки за тази ситуация, за руския декрет и затова как компаниите и държавите-членки трябва да се се справят с този проблем", каза Тим МакПи - говорител на ЕК.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ