"България подкрепя изцяло Украйна и Зеленски ни благодари. Обсъдихме с Байдън как корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите. Това е инструментът, работиш с политическата вихрушка, ако си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои проекти, това се оказва, че не е само в България, това е инструмент, който Путин е използвал, за да реализира геополитическите си цели на Балканите". Това заяви премиерът Кирил Петков в свое изказване в Брюксел.

Той е в Брюксел, където втори ден продължават срещите на европейските лидери. Акцентите в разговорите днес са високите цени на електроенергията и елиминирането на руската газова зависимост.
 

Двамата с американския президент са имали възможност да разговарят след края на общата среща.

"Той ми каза: „абсолютно вярвам в това, което казваш“, добави Петков. 

"Аз дадох примера за Руски, или както в България е известен - Турски поток. България е дала 300 милиона за съоръжение, което няма да използва. Явно джиповете като на Аркад така са се намерили в къща като на г-жа Арнаудова. Това е не само в България", посочи Петков.

"Огромната ни цел е да се фокусираме в цените на газа и горивата. Трябва да преговаряме, за да ги свалим. Те влияят на цената на тока и на другите продукти. Ето защо аз толкова време прекарвам в строежа на гръцката връзка. За да може да купуваме и втечнен газ. И премиерът Мицотакис го осъзнава. Тази зависимост е опасна за националните ни сигурности", каза още той.

"Хората се притесняват, войната е опасно нещо. За всички критици, че България не прави нещо, трябва да се има предвид ясната ни позиция с г-жа Митрофанова, ясната ни позиция с изгонването на 10-те руски дипломати. Господин Зеленски много ясно разбира, че го подкрепяме, това ни поставя в отбора на европейските", посочи още премиерът.

Много е важно да запази стабилността на западните Балкани. Българското правителство има своята роля. Европейският път на Северна Македония, на Албания. Българското правителство трябва да работи. Да си запретнем ръкавите и да си свършим работата.