Продължаваме да казваме с ясен тон, че деескалацията на напрежението е основен приоритет за България. Това заяви премиерът Кирил Петков във връзка с призива на Русия от петък НАТО да изтегли силите си от страната ни. 

„Няма две категории членки на НАТО и всички сме равнопоставени. Ние по никакъв начин не одобряваме такъв тип дискусии. Аз призовах от трибуната на парламента, че този тип риторика не помага за премахване на ескалацията. Всеки трябва внимателно  да следи изявленията си”, коментира ситуацията министър-председателят. 

„Аз не вярвам в зони на влияние. Малките страни като България е важно да имат правомощия да решават съдбата си, членствата си и какво се случва на територията им. Българският суверенитет е над всичко”, категоричен е Петков.

На свой ред военният министър Стефан Янев поясни, че този тип изявления се правят регулярно и не бива да сме толкова чувствителни когато някой говори за нас. По думите му подготовката на военно присъствие и нейното усилване у нас, при необходимост, ще бъде направено с БГ въоръжени сили, а там където има нужда, ще бъдат допълнени със сили на НАТО.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!