Всички кандидати за президент се мерят с Румен Радев. Това каза Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и член на Инициативния комитет на Румен Радев пред телевизия Европа.

„В началото на кампанията станаха ясни две неща – от една страна от кандидата на ГЕРБ – проф. Герджиков, през Лозан Панов, та до Луна, всички говорят за президента Радев и се опитват да се мерят с него. Цялото говорене на част от тези кандидати е базирано на анти-Радев риторика. Не виждаме ясни послания, политики и намерения, а война срещу настоящия президент. От друга страна се очертаха ясно и патериците на кандидата на ГЕРБ. Въпреки всичко аз съм убеден в победата на Радев“, коментира Петър Витанов.

Витанов припомни, че БСП е партията, която заложи на Радев и даде доверието си още преди пет години. Той е одобряван масово от социалистите, а европейските депутати от левицата са дали своята подкрепа още през март.

Витанов не пожела да коментира думи на бившия началник на кабинета на президента Калоян Методиев, който е крайно критичен в последните седмици. А причината – той нито е член на партията, нито има тежест сред социалистите, а думите му са плод на емоция и лично разочарование.

„Нямам практика да коментирам думи на хора, които нямат нищо общо с БСП“, коментира Витанов.

По повод новия политически субект „Продължаваме промяната“ Петър Витанов коментира: „Няма как десни политици да рейдерстват из нашите редици“.

Според него „Продължаваме промяната“ ще „откраднат“ избиратели от всички партии, като най-потърпевши ще са тези, които досега се представяха като алтернатива и промяна.

„Министрите, които направиха новия проект, почерпиха от доверието, което имаше цялото служебно правителство, както и президентът Радев. Не смятам обаче, че самият Радев е поощрил този проект“, каза Витанов.

„БСП ще се бори за победа, но тези избори са непредвидими. Непредвидима е и ситуацията след изборите, защото след три поредни избори всяка една политическа партия ще изглежда приемлив политически партньор“, каза Витанов. „След предишните избори бях убеден, че няма как да се сформира правителство без БСП. Сега вероятно всичко ще е възможно“.

Петър Витанов коментира и българската позиция за Северна Македония.

„От една страна президентът Радев търси допълнителни гаранции за изпълнение на Договора за добросъседство, които да са с правно-обвързващ характер, от друга страна Борисов обещава на Урсула фон дер Лайен, че ако той спечели изборите, ще приеме Република Северна Македония в Европейския съюз, което е отказ, от това, което договорихме“, каза още Витанов.

Във фокуса на партиите след изборите трябва да са и важните европейски теми, които остават на заден план.

„12 години темата за въглищните централи беше умишлено замитана под килима. Сега дойде времето, в което политическите партии трябва да вземат тежкото решение за съдбата им и то при национален консенсус“, каза Витанов.


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/