На церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2 държавният глава Георги Първанов връчи орден “Стара планина” с лента на Георги Пирински.
Председателят на Народното събрание получи най-високото държавно отличие за изключително големите си заслуги към Република България като политик и държавник, за издигането на ценностите на българския парламентаризъм, за утвърждаването и укрепването на демократичните норми на управление в Република България и цялостното приобщаване на страната ни към Европейския съюз, както и по повод 60 години от рождението си.

В словото си на церемонията президентът Георги Първанов посочи, че има честта от името на всички български институции да връчи най-високото държавно отличие на една от емблематичните фигури на българската политика, едно от имената, с които е свързано началото на българския преход. По думите на президента малцина са онези, които имат подобно признание зад гърба си.

Малко са от днешните политици и държавници, за които може да се каже, че имат своя стил. Георги Пирински е един от тях. Той е един от символите на умерената политика, на разумното говорене, един от носителите на идеята за политическата стабилност и съгласие, един от онези, които изпитаха на гърба си и негативите, и обругаването във времето, когато конфронтацията вземаше връх, каза още държавния глава.

Държавният глава отбеляза, че именно по времето, когато Георги Пирински е бил външен министър, е започнал процесът на европейска интеграция.

В резултат на активната дейност на Георги Пирински България получи авторитет в редица международни организации – ООН, Европейския съюз и НАТО, добави държавният глава. Георги Пирински беше един от инициаторите на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, каза още президентът.

“За тези 20 години, в които активно участвам в политическия живот на България, страната ни премина много болезнен, много труден, много тежък период на изпитания, в които бяха поставени на изпитание основни добродетели и ценности на обществото, на хората”, каза в отговор Георги Пирински.

“Онова, което ме е мотивирало през всички тези години, е бил стремежът да бъдат защитени и отстоявани надеждите, очакванията, стремежите на гражданките и гражданите на България да се живее по-добре, да се живее с достойнство, със спокойствие и с увереност в бъдещето”, добави председателят на Народното събрание. /БЛИЦ