Казусът с централите на малките партии, които на последните парламентарни избори изкараха нисък резултат и трябва да ги освободят според закона, ще бъде отнесен до премиера Бойко Борисов, съобщава „Монитор“. Сред заплашените да останат „на улицата“ формации е СДС, която вече получи „честитка“ от предишния областен управител да освободи емблематичната сграда на „Раковски“ 134. Такива писма са получили още ДСБ за помещенията, които ползват на „Кърниградска“, „Движение“ 21 за офиса на „Витошка“ и АБВ за централата си на „Врабча“ 23.
Всички те се явиха на вота в различни коалиционни формати и не успяха да достигнат законовия праг от 4%, за да запазят централите си от държавата на тънък наем. Ако всяка от партиите бе излязла на изборна битка самостоятелно, и 1% подкрепа щеше да й е достатъчна, за да остане в офиса си.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски вече настоя да се промени законът така, че и при явяване на избори в коалиция, прагът за имот от държавата да бъде 1 на сто.

„Важно е да се има предвид, че въпросът за правото на политическите партии да разполагат с помещения, в които да извършват своята дейност, е винаги актуален. С оглед на защитата на политическия плурализъм считам, че въпросът трябва да се подложи на политическо обсъждане и вече съм инициирал разговор по темата с министър-председателя Бойко Борисов“, уточни новият областен управител на София Николай Пехливанов, който бе назначен от сегашния кабинет. Така, той даде да се разбере, че не бърза да гони формациите от имотите им, а по-скоро ще се търсят варианти за тяхното оставане, след като срокът за освобождаване, който предишният областен управител от БСП беше дала, изтече в края на месец май.