Лидерът на СДС Пламен Юруков заяви официално, че няма да се кандидатира за председателския пост на предстоящите вътрешни избори, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. До момента трима са кандидатите за председател на партията - депутатите Иван Сотиров и Мартин Димитров и кметът на Кюстендил Петър Паунов.
Като основна причина за решението си Юруков посочи липсата на пълна подкрепа сред членовете и симпатизантите на партията. Ако бяха се кандидатирал щях да спечеля още на първи тур, но не е в това смисълът, заяви той. Според Юруков сега е важно партията да има лидер, който да се ползва от подкрепата на поне 80-90% от сините редици. Той посочи, че е изпълнил двете основни цели, които си е поставил при избирането му за председател: вътрешно-партийна реформа и нова идейна платформа. По думите му с подкрепата, с която разполага към момента, той не може да изпълни третата си основна цел - участие на СДС в управлението. Той остава в партията и ще продължи да работи за консолидацията й. Юруков отказа да назове кой е неговия фаворит за наследник на поста му.
Иван Сотиров коментира, че с решението си Юруков е показал, че е човек с характер. СДС се нуждае от възстановяване на доверието и връщане на оптимизма в редиците си, каза той.
Според Мартин Димитров СДС има огромен потенциал, който да реализира. Партията ще работи за силна средна класа, защото България се нуждае от такава.
Третият претендент Петър Паунов се закани, че ще обърне партията с хастара нагоре и ще замрази всички проекти за партньорство на изборите. По думите му СДС никога вече няма да е същата партия. Мартин Димитров и Иван Сотиров обаче смятат, че трябва да се търси партньорство в дясното. /БЛИЦ