По-рано днес BBC съобщи притеснителната новина, че състоянието на британския премиер Борис Джънсън, който има коронавирус, се е влошило. Заради това се е наложило той да бъде приет по спешност в интензивно отделение на болница "Свети Тома", която се намира на отсрещния бряг на парламента в Лондон.

Конституцията на Обединеното кралство обаче не дава ясен отговор на въпроса, който много британци си задават в момента. Какво ще се случи, ако министър-председателят Борис Джонсън, който бе приет в болница, след като прояви симптоми на коронавирус, няма да може да продължи да изпълнява задълженията си на премиер?

БЛИЦ припомня, че Джонсън бе приет в болница в неделя, по думите му, за "рутинни изследвания", след като продължава да се бори с кашлицата и високата температура вече десет дни, след като даде положителна проба за коронавирус. Това предаде Ройтерс.

От офиса на премиера заявиха, че той ще продължи да ръководи правителството, както направи и след като на 27 март сам се постави под изолация на "Даунинг стрийт" 10, уточнява БТА.

От кабинета заявиха, че британският външен министър и първи министър Доминик Рааб ще замества Джонсън при необходимост. Рааб председателстваше днешното заседание на правителството, посветено на борбата с коронавируса, и ще продължи да председателства подобни заседания, докато Джонсън е в болница.

"Рааб формално трябва да замества Джонсън", докато премиерът се завърне, заяви Пол Гудман, редактор на влиятелния в средите на Консервативната партия уебсайт ConservativeHome.

Британската конституция обаче, която е сбор от стари и съдържащи противоречия помежду си прецеденти, не предлага ясен резервен план за заместване на действащия премиер.

"Не сме се озовавали в подобна ситуация и преди не се е налагало да мислим по този въпрос от тази гледна точка", каза пред Ройтерс Кейтрин Хадън, старши научен сътрудник в Института за управление, след като Джонсън даде положителна проба за коронавирус.

Няма ясни правила за това какво да се предприеме, ако премиерът или друг високопоставен служител не може повече да изпълнява задълженията си.

През юни 1953 г. тогавашният британски премиер Уинстън Чърчил получава удар, докато е на власт. Състоянието му е запазено в тайна толкова добре, че дори част от високопоставените министри не разбират за него. Чърчил изненадва лекарите, като се възстановява и продължава да изпълнява задълженията си. Той се завръща на "Даунинг стрийт" два месеца след удара.

В по-скорошната британска история на премиера Тони Блеър на два пъти му се налага да се подложи на лечение заради проблеми със сърцето, като и двата пъти бързо се връща към изпълнението на служебните си задължения.

Боб Кърслейк, ръководител на държавната администрация в периода от януари 2012 до септември 2014 г., заяви пред "Скай нюз" след новината за положителната проба на Джонсън, че правителствените служители трябва да знаят какво ще се случи, ако високопоставените министри няма да мога да изпълняват функциите си. Потенциалната загуба на координатора на политиките на правителството Майкъл Гоув би била сериозен удар, изтъкна Кърслейк.

Хадън от Института за управление обърна внимание, че някои правомощия се упражняват изключително от членовете на кабинета и възниква въпросът какво би се случило, ако тях ги няма.

"Ако стигнем до етап, в който министрите не могат да изпълняват функциите си, възниква въпросът дали да не ги заместват младшите министри в министерствата им", казва тя.

БЛИЦ уточнява, че преди дни се появи видео, на което Борис Джонсън говори от дома си. На кадрите ясно се виждаше, че състоянието му не е никак добро.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!