С второто служебно правителство, където посочих Георги Близнашки за премиер, дадох път и на един млад българин, който искаше да направи промяна - Христо Иванов. Това заяви в ефира на Нова телевизия президентът Росен Плевнелиев и така директно освети връзките си с кръга "Агнешките главички", дирижиран от скандалния бизнесмен Иво Прокопиев
"Винаги съм искал крачките да са по-големи и по-смели в правилната посока. Не мога да коментирам действия на прокуратурата, но тя отдавна имаше очаквания за действие. Трябват резултати и те трябва да са устойчиви. Една от големите причини в Румъния да има повече инвестиции е, че те направиха смела реформа в правосъдието. Те постигнаха много повече от нас, но е и факт, че там също има проблеми. Не съм съгласен с някои от основите, на които стъпи тяхната реформа. Въпреки това, там има резултати. Искам да видя същата сила към проблемите в България", каза Плевнелиев.

"Няма разминаване с ГЕРБ. Може би съм бил по-краен, но аз искам по-големи стъпки напред. Бойко Борисов е по-прагматичен. Все пак аз наистина се гордея в своите добри отношения с миниср-председателят. Радвам се, че съм първият държавен глава, който си тръгва в добри отношения с всички членове на кабинета. Различията ни правят по-силни, хубаво е все пак да слушаме другия. Политическото противопоставяне ни прави по-слаби. При нас нямаше такова нещо", завърши той.

"Ген. Радев спечели убедително. Това е много силно начало за него. Един президент трябва да внимава да не допуска стратегически големи грешки. Когато имаме ситуация в която държавния глава Росен Плевнелиев е излязъл честно пред българския народ и е казал категорично, че няма да се кандидатира за нов мандат. Бойко Борисов е взел своето решение заедно с политическото ръководство на ГЕРБ. Цецка Цачева е един убеден демократ, прекрасен човек и хуманист. Двете най-труди народни събрания на България - тя направи чудеса. Щеше да бъде прекрасен президент на България. Доколко е била избираема, е, това не мога да преценя", заяви Плевнелиев.

"Когато Радан Кънев - на два пъти в рамките на една седмица се опитаха да вдигнат моята кандидатура за президент. Това ме накара да изляза и да кажа, че не искам да продължавам. Това беше сценарии, в който не исках да участвам", каза той. Президентът заяви, че е бил изненадан от тази номинация. "Имах своите разговори и с Кънев и с председателя Борисов.

"Виждах се с президента Обама над 30 пъти. Ние сме добри приятели. Сега той си тръгва на 20 и аз след него на 22. Когато загубих детето си, той беше до мен, чухме се с него, с Меркел, с Доналд Туск. Тогава просто говорихме, че има нещо нередно", каза Плевнелиев и добави: "Не е ясно дали няма да се ходи на барикадите в бъдеще и да трябва да защитаваме бъдещето на България. Ако това се случи, аз съм готов да отида."

"Месеци преди да почине драматично детето ми, бях в същата тази болница, в същата тази зала, в която видях сина си починал и връчвах оборудване на деца със сърдечни операции от българската Коледа. Едно детенце ми подари едно метално сърце, на което беше написано "Само човек познаващ истинската болка, се научава да живее. Аз видях истанската болка и мисля, че това ме научи да живея. Въпреки цялата емоция и драма, аз имам своя ангел и да истинската болка ме отвори за много неща. Затова отказах властта",
заяви той. 

Според него човек трябва да се замисли за смисъла. "Не мога да разбера политиците, които не могат да слязат от стола", каза президента.

"Не може като Първанов да не слезеш от президентската институция като направиш нова партия за да превземеш трета", каза той.

Той разкри с какво ще се занимавам. "Ще имам офис в София ТЕХ парк. Няма да гледам назад към политическите партии и парламента", заяви той и не скри, че смята да прави някаква фондация, но не разкри източниците за финансирането й.