Влиянието на Иван Костов в Демократична България (ДБ) е голямо. Няма нищо случайно, че Костов е посочен от Луканов в първото посткомунистическо правителство. Това са зависимост. Казвам, че е очевидна ролята, която Костов изпълнява дясното в България да бъде разделено, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той все пак посочи, че Костов е постигнал добри неща за страната, но след 2001 г. ролята му е разделителна.

В коментар за предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия Плевнелиев отново потвърди казаното на срещата на ГЕРБ-СДС в петък. Плевнелиев подчерта отново, че е разочарован от поведението на ДБ.

"За мен е повече от ясно, че ДБ играха мълчаливо, но заедно с Мая Манолова на втори тур", категоричен бе той. Според Плевнелиев е недопустимо ДБ да подкрепя този, който е защитавал Пламен Орешарски.


"ДБ и ГЕРБ са в една европейска народна партия, да кажем, че те са брат и сестра. И се оказа, че ДБ води кампания, при която денонощно оплюваха ГЕРБ за всичко. Не казаха една добра новина за нищо - нито за интерконектора, за закупуването на Ф-16", коментира още президентът.

Той посочи, че ДБ не са казали "една дума" за Манолова, президента Радев или БСП, а е говорила само срещу ГЕРБ. Плевнелиев подчерта, че липсва лидерство в ДБ.

В същото време Росен Плевнелиев отхвърли твърденията, че баща му е от БКП. Той каза, че баща му е работил в отдел "Образование", бил е литератор, с "който се гордее".

Предишният президент напомни, че през 2021 г. предстоят парламентарни избори, които ще са ключови за България.

Той ги определи като "Решаваща битка". В тази връзка той отрече и предположенията, че ще прави партия.

"Нямам никакви задни мисли и не се връщам обратно в политиката. Говоря като активен гражданин, като човек, който остана в България. Изборите през 2021 са много важни", заяви Плевнелиев.

Той коментира и изборът на нов главен прокурор. Според него правителството е допуснало грешка, че не е издигнало друг кандидат, за да има истинска битка.

На въпрос за състоянието на НАТО и коментарът на френския президент Емануел Макрон, Плевнелиев бе категоричен, че НАТО е важна организация.