Президентът Радев е в международна изолация след изказването му, че Крим е руски, той няма такъв шанс. По-скоро е вътрешен маркетинг. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод предложението на президента Радев среща между Путин и Зеленски да бъде в България.

По повод преговорите между двете воюващи страни Плевнелиев коментира, че дипломацията днес не работи, което е много лоша новина. Единственият начин, по който ние може да противодействаме на това да влезем във войната, е чрез санкции“, заяви Плевнелиев.

„И правителството е в много разкрачена позиция. Премиерът се опитва да следва позицията на ЕС, което му прави чест, но позицията на коалицията е много различна. Не искаме никой от нашите партньори от ЕС и НАТО да дойде да ни обучи“, коментира Плевнелиев идеята за разполагането на натовски войски у нас.

„И президентът Радев даде път на популизма в България, сега го виждате и от две политически партии. Дълбоко съм притеснен, след като рейтингът на президента Путин, след като е стартирал една война, 1/3 от българите да го подкрепят, не го разбирам. БСП се заигра с русофилите у нас“, смята още Плевнелиев.

„Това, което се случва в Украйна, едно към едно се е случило в България на 9 септември 1944 г.“, смята Росен Плевнелиев и призова русофилите, Корнелия Нинова и Румен Радев да си дадат сметка дали не е било същото.

Като чист популизъм определи и несъгласието на БСП нидерландски изтребители да дойдат у нас, допълвайки, че социалистите се заиграват с русофилите у нас, което според него не им прави чест.

По повод новия военен министър Плевнелиев каза, че е бил приятно изненадан. Говори добре, този министър трябва да работи за интеграция на България в НАТО колкото се може по-скоро“, смята той,

Ние искаме Путин и неговата клика да бъдат изправени пред международен трибунал за престъпления срещу човечеството. Това е съвсем различен съд от тези, които е имало досега. Това е специален съд по примера на това, което бе създадено след края на Втората световна война срещу нацистите", обясни той.

Той каза още, че Владимир Путин е постигнал невъзможното в САЩ – обединил е републиканци и демократи, както и цялото американско общество, което е единно, че диктаторът трябва да плати цена.

Плевнелиев е на мнение, че трябва да се помогне на Украйна по всякакъв възможен начин, дори и с оръжия. Ако Украйна падне, трябва да си зададем въпроса кой е следващият“, обоснова се той.

Плевнелиев заяви още, че ако той бе държавен глава в момента, би пратил оръжие на нашите братя в Украйна. Според него Путин готви олигарх за следващ марионетен президент в Украйна.

Плевнелиев е в постоянен контакт с президентите Петро Порошенко и Виктор Юшченко.
„Порошенко в момента е с „Калашников“ и организира гражданската защита на Киев, а Юсченко е в бомбоубежището на Володимир Зеленски и е негов съветник“, разказа той.

„Те са наясно, че Путин няма да спре, докато не вземе цяла Украйна. Той няма друг шанс, освен да „инсталира“ марионетно правителство, защото ако изгуби тази война, силовиците ще му вземат главата в Москва“, на мнение е Росен Плевнелиев.

Плевнелив остро разкритикува новата власт. Учудвам се на самочувствието на тези момчета. Ето и с Турция, говорят за ново начало, какво ново начало?“, запита той и допълни: „Всички ние виждаме слабостите в тази изкуствено създадена коалиция, тя е нереална, тя бе създадена на фона на омразата, наложена от президента Радев. Щеше ми се да видя поне от Кирил Петков, едно младо момче, да не хули постоянно предишното правителство. Да каже тук сбъркаха, но тук бяха добре, дайте да го надградим“, каза още Превнелиев.

Той коментира и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и припомни дните, в които с президента Путин са си подарявали кучета. По думите на Плевнелиев обаче Борисов би следвал политиката на ЕС относно настоящото положение.

„Той (Борисов- бел. ред.) няма да излезе от този народняшки начин на говорене, защото смята, че така хората го разбират. Но в ГЕРБ има много хора, които не говорят така. Борисов е по-широко скроен човек, който знае какво прави. Той разбира, че в една бъдеща коалиция трябва да има и такива хора.