Президентът Радев нямаше друг шанс. Нямаше как да обърне гръб на партията, която го излъчи за кандидат през 2016-а. Ако беше избрал Манолова пред Нинова, това щеше да демотивира социалистите и нямаше да има интерес.

Това заяви в ефира на "Лице в лице" по bTV президентът Росен Плевнелиев.

"Много малки и нищожни са шансовете да има кабинет. БСП просто ще тупка токата, за да покаже приоритетите си за изборите. Честният подход е или да отидем на избори 2 в 1 или да видим правителство с конкретни приоритети и решения, година по година", каза той.

Леден душ от ИТН за БСП след новината за третия мандат!

"Това обаче е невъзможно, но ИТН вече обявиха, че са опозиция. От ДБ бяха изненадани от този подход на Радев, но те ще сринат електората си, ако подкрепят сега социалистите", заяви Плевнелиев.

"Избори 2 в 1 е по-честен подход към българите. Последните избори от юли бяха белязани от рекордно ниска избирателна активност и това не помага на демокрацията. Ако искаме по-висока активност и по-легитимно правителство, то тогава трябва да има избори 2 в 1", добави президентът. 

Според него това ще мотивира хората да гласуват по-масово.

"Бих се радвал хора като Кирил Петков, Асен Василев и проф. Денков да направят политически проект. Това са хора, които си разбират от работата и правят добре това, което правят. Те стоят добре и знаят какво правят. Пред тях има голямо изпитание. Славата е нещо временно. Рейтингът е висок, но в момента говорим за отговорна политика", каза той.

Стана ясно на кого връчва третия мандат Радев ВИДЕО

"Президентът Радев заложи на деструктивното и раздялата. Неговата сила идваше от слабостта на Борисов. Силата му е от това, че беше основният противник на Борисов. Силата на един президент не трябва да е в това. Тя трябва да е от надграждането", каза той. 

Плевнелиев се обърна към Радев и към Христо Иванов:

"Лесно е да стреляш, трудно е да градиш. Лесно е да разграждаш, но е трудно да направиш нещо. Това е за популистите. Избирате удобен враг и стреляте срещу него. Радев ще сбърка много, ако продължава с деструктивното си отношение", каза той.