Бизнесменът Георги Цанков е едно от имената, което се тества като важен човек в пловдивския екип на партията "Продължаваме промяната" на Асен Василев и Кирил Петков, пише "Марица", позовавайки се на сигурен източник. Самият Цанков нито отрече, нито потвърди.  

Новината е огромна изненада, като се има предвид профилът, който Кирил Петков очерта в търсенето на партньори. Георги Цанков има дълго политическо минало.

Той е бил в различни формации в няколкото си опита да стане кмет на община "Родопи", където в момента е председател на Общинския съвет. Бизнесменът е известен като един от най-големите бенефициенти на публични средства, свързани с доставката на храни.

В момента е собственик на 6 фирми. Около някои от дружествата му често избухват медийни скандали, макар че нито един до момента не е стигал до прокуратурата.

В този смисъл вероятно става дума за петна, които могат да бъдат изтрити, каквото е изискването на Петков и Василев.

Дори да е така, Цанков е една от най-спорните фигури в политиката в Пловдив и областта. 

Георги Цанков е 12 години общински съветник, учредител на коалиция ФОРОР (Формация за обединение и развитие на община "Родопи").

Той е трети пъти председател на Общинския съвет в "Родопи". На местните избори беше кандидат за кмет на "Родопи" и водач на листата от Mестна коалиция Обединени земеделци (СДС, ВМРО-БНД). Той събра 2566 гласа, или 19,63% от вота.

ФОРОР бе създадена през 2011 г. в навечерието на местните избори. В нея влизаха партиите  СДС, ДСБ, „Обединени земеделци”, ССД, БДС „Радикали”,  ЛИДЕР, НДСВ, „Движение Гергьовден” и няколко сдружения.  Кандидат-кметът на тази коалиция Георги Цанков стигна до балотаж с кандидата на ГЕРБ-СДС Пламен Спасов.

В местния парламент тогава от ФОРОР успяха да влязат 7 съветници. ФОРОР като структура продължава да съществува във всички населени места на община "Родопи".  

ФОРОР обаче не може да бъде евентуален мандатоносител на новия проект на бившите служебни министри Петков и Василев, тъй като представлява коалиция от партии, коментираха експерти.   

Цанков е на 47 години, семеен, с две деца. Има няколко висши образования, сред които компютърна техника и данъчен контрол.

Богат на приятели

В дългите години в бизнеса и политиката Георги Цанков е изградил много приятелства. Завършил е пловдивското спортно училище, където е бил състезател по гребане. Негов кум е Николай Маргин, с когото го свързва дълга дружба.

В една от фирмите си той е бил съдружник с Малин Марчев, а бизнесът го свързва със собственика на "Филикон 97" Борис Калибацев.