От края на август идва нова мисия на ОЛАФ. Това съобщи пред бТВ вицепремиерът Меглена Плугчиева. Тя добави, че очаква от прокуратурата да се произнесе съвсем конкретно по случаите, за които има съмнение за злоупотреба със средства от европейските фондове.
Няколко случая, за които бяха констатирани нередности, доведоха до тази прекалено строга мярка – спирането на парите от еврофондовете, обясни Плугчиева. Според нея най-късно до септември трябва да видим резултата от прилагането на екшън – плана, който се изпълнява от агенция САПАРД. Тогава очаквам програмата да тръгне нормално. Първата положителна стъпка в това отношение е разрешението на Европейската комисия за възстановяване на правото ни за ползване на национални средства, обясни вицепремиерът.
Освен вътрешна проверка в агенция САПАРД, там работят и външни одиторски фирми, добави тя.
Ако не бъде възстановена акредитацията на агенцията по ФАР към Министерството на регионалното развитие и благоустройството страната ни може да загуби 23 млн. лв. по тази програма, предупреди Плугчиева. Основната задача, с която трябва да се справим, за да бъде възстановена акредитацията, е контролът. Очакванията на вицепремиера обаче са, че приетият вчера от правителство план от 80 мерки за преодоляване на критиките на ЕК, ще даде бърз резултат. Планът е съвсем конкретен, с разписани ангажименти, срокове на всички министерства и ще бъде публично оповестен, за да бъде и контролиран. Той ще бъде представен и в ЕК, защото очакваме всички ангажименти от него да бъдат проследени, а и защото разчитаме на експертна помощ от комисията, посочи Плугчиева.
Очаква се до средата на ноември да мине оценката за съответствие за оперативните програми. /БЛИЦ