Европа и светът са временно затворени. Шествия в подкрепа на правото на труд и на условията, в които се работи, няма да има. Но битката за тези ценности не е отменена. Солидарност винаги ще има.
 
Твърде дълго светът и особено Европа ги смятаха за даденост. Но първо световната икономическа криза през 2009 г., а сега и пандемията от коронавирус, върнаха тази тема в световния дневен ред и я поставиха непосредствено след спасяването на човешки животи.

Днес спасяването на икономики, държави, общества, на европейския проект дори, зависи от труда, условията на работа, работната ръка, солидарността и справедливостта в обществения договор между хората, бизнеса и институциите.
 
Както всяка година, семейството на европейските социалисти ще отбележи Деня на труда и на международната работническа солидарност. Вместо традиционно организираните масови мероприятия, сега социалистите и демократите ще се изправят заедно с работещите  пред трудните въпроси за възстановяването след COVID 19 и ще им предложат решения, гарантиращи труда, човешкото достойнство и оцеляването на цели общности, сектори и съсловия.
 
Как да се справим със здравната криза? Как да защитим работните места? Как да предпазим демокрацията от авторитаризма? По тези и други съществени въпроси ще говорят президентът на ПЕС Сергей Станишев, Лука Визентини – генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите, премиерите Педро Санчес – (Испания), Антонио Коща (Португалия), Стефан Льовен (Швеция), еврокомисарите Франс Тимерманс, Никола Шмит, Елиза Ферейра, Хелена Дали, Паоло Джентилони, Илва Йохансон, Марош Шефчович, Юта Урпилайнен и Жозеп Борел,  както и председателят на ЕП Давид Сасоли и лидерът на групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия.
 
Гледайте събитието на живо в петък /1 май/ от 18 ч. на „Фейсбук“ страницата на ПЕС:
 
https://www.facebook.com/events/1088952914824471/
 
Можете да зададете въпрос или да споделите мнение във „Фейсбук“ или като използвате хаштага #MayTheFirst в „Туитър“