Газова криза, поне този месец, няма да има, след като Украйна плати на Русия дължимите суми, каза пред Дарик радио Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката. Той добави, че дори при евентуално ново спиране на газа от Украйна, България вече ще бъде подготвена и няма да изпадне в положението от януари.
Министърът припомни, че България има договорка с Гърция за доставка на 2 млн. куб. м газ и с Турция – на 0,5 млн. куб.м газ дневно. „Евентуалната доставка на газ от Гърция при нова криза ще става посредством обръщане на потока на газта в тръбите, свързващи ни с Гърция”, уточни министър Димитров, като добави, че самият процес може да се направи буквално за часове.

Димитров отбеляза още, че продължават да се водят технически разговори относно газовите връзки с Гърция и Румъния. „Тепърва предстои да бъдат изготвяни и разисквани конкретни проекти за изграждането им”, каза Димитров. Той добави, че по тези проекти се работи, но те все пак не могат да станат за седмици или за месеци.

Във връзка с искането на компенсации от страна на България заради януарската газова криза Петър Димитров коментира, че договорите за доставка на газ предвиждат, когато не бъдат доставени определени количества газ, те да бъдат доставени в рамките на тримесечието. „Докато това време не е изтекло, не може да се счита, че процесът е завършен и резултатите са ясни. Така че България ще трябва да изчака края на тримесечния период, за да направи баланса и тогава ще се види каква ще бъде реакцията”, добави министърът. Димитров уточни, че при посещението на Александър Медведев вече му е връчил официално искане от страна на България за компенсации в размер на 500 млн. лева, но все още чака официален ответен отговор от страна на руския доставчик на газ.
„Регионът на Балканите се развива изключително интензивно. Няма по-бързо разваващ се регион в ЕС от Балканите. А развитие без енергия не може да се случи. Като част от ЕС 3-ти и 4-ти блок (бел. ред. на АЕЦ „Козлодуй”) са потенциал за развитие, особено в условията на криза”, каза още Димитров. /БЛИЦ