МВР не е използвало нерегламентирано специални разузнавателни средства (СРС). Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на дебатите по доклада на Националното бюро за контрол на СРС за 2016 г.

БЛИЦ припомня, че преди по-малко от час стана ясен шокиращият факт, че и Цветан Цветанов е бил подслушван.

Министърът заяви, че 70 % са одобрените случаи за използване на СРС. Според него ефективността от използването им е около 20 %.

Валентин Радев допълни, че заявители на СРС са главните дирекции на МВР, Софийската дирекция на вътрешните работи (СДВР) и всички областни дирекции на МВР. 

„Те заявяват съответните СРС. Ние искаме СРС само за тежки умишлени престъпления. Не делим хората на политици, журналисти или други“, подчерта министър Радев. 

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров, който също говори по време на дебатите по доклада на Националното бюро за контрол на СРС за 2016 г., заяви, че няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти. 

„Не чух отговор на два въпроса. Подслушване на журналисти? Не. Масово подслушване на политици, магистрати, журналисти? Не. Това, че се намираме в условията на открито заседание, съвсем не е оправдание да кажем, че такова може да има“, коментира Цацаров. 

Според него твърденията, че 10 % от всички СРС-та касаят журналисти, политици и магистрати, са дълбоко неверни. „Защо са най-голям брой разрешенията за използване на СРС в Специализирания съд? Защото той издава разрешение за подслушване на организирани престъпни групи, а една група е минимум от трима души“, поясни Цацаров.

Използвани са материали от Агенция "Фокус"