Депутат от ПП "Възраждане" поиска оставката на министъра на културата Атанас Атанасов във Фейсбук. Народният представител Цончо Ганев, както и колегата му Ангел Георгиев, коментират в свои постове отпуснатите 10 хиляди лева за изложбата "Другите българки". В нея транссексуални позират като модели на великия български художник Владимир Димитров - Майстора.

От пресцентъра на партията съобщиха, че ще излязат с официална позиция по темата в началото на седмицата.

В публикация в профила си в социалната мрежа днес депутатът Цончо Ганев посочва, че точно когато отбелязваме 140 години от рождението на художника, "Министерство на културата отпуска 10 000 лева за фотосесия, в която няколко "розови понита" да се гаврят с неговото непреходно творчество".

Скандално: Държавата даде 10 бона за джендър гавра с картини на Майстора СНИМКИ

Депутатът посочва, че от "Възраждане" вече са потърсили министъра на културата да даде обяснение и отбелязва, че същият бил болен и не можел да ги приеме. Ганев призовава министъра на културата да депозира оставката си още понеделник.

Преди дни депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев написа във Фейсбук, че предлага въпросната сума да се отпусне за българските общности в чужбина, като изтъкна, че няма пари за българските православни общности, но има пари за подобни изложби.

"За българските православни общности извън страната се полагат 60 000 лв. годишно, които Дирекция "Вероизповедания" предлага да отпаднат изцяло", е посочил Георгиев, след което е предложил тази сума да стане 70 хиляди лева. "Това е един проект, който се упражнява върху творчеството на един от най-големите ни художници", коментира народният представител.