Ливиу Драгня, лидер на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия, разкри, че през миналата година срещу него е имало опит за убийство. Той поясни, че четирима чужденци, които е трябвало да го ликвидират, са останали в Румъния за три седмици в топ хотел в Букурещ. Те са получили пари от "много известен човек". Това съобщава местният сайт Hotnews.ro.

Драгня направи разкритията в телевизионно интервю за Antena 3 във вторник вечерта.

"През миналата година имаше опит за ликвидирането ми, дойдоха четирима чужденци, те бяха тук три седмици. Разбрах кой им е платил, но не мога да спомена името, човек, който е много известен в света", разказа Драгня.

На въпрос на водещия дали човекът, който е наел убийците, е Джордж Сорос, Драгня отговори: "Не мисля за него, той мисли за мен".

Лидерът на социалдемократите също говори за насилието в центъра на Букурещ на 10 август, наричайки протеста "неуспешен опит за преврат". Той говори за "паравоенна организация" и още веднъж обвини президента Клаус Йоханис, че поощрява протестите. Драгня смята, че намесата на силите за борба с безредиците не е била непропорционална.

Социалистът обяви, че иска отстраняването на Клаус Йоханис и се надява коалиционните му партньори да се съгласят на това. Според него премиерът Виорика Дънчила трябва да остане на поста до най-малко 2020 г., тъй като е много добър министър-председател.

Около 100 000 души, предимно мирни протестиращи, организираха демонстрация срещу правителството на 10 август. Силите за борба с безредиците използваха водно оръдие и сълзотворен газ срещу тълпата. Повече от 450 души потърсиха медицинска помощ, а десетки бяха хоспитализирани. Някои протестиращи хвърляха бутилки и камъни, но на много видеоматериали се вижда как полицията бие мирни протестиращи. Повече от 380 души внесоха оплакване заради действията на полицията. Прокуратурата разследва 22 случая.

"Видях неуспешен опит за преврат", каза Драгня в първата си публична проява от протеста.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!