Стана ясно, че гласуване на министерските оставки днес няма да има, а причината е, че в деловодството на НС не е внесен указ на президента Радев, с който да освободи главният секретар на МВР Младен Маринов от поста. 

Докато всички в страната са на нокти какво ще се случи, а опозицията се заканва да не гласува за новите предложения за министри, президентът е в чужбина. Радев има важен ангажимент в Рига.

Той ще участва в срещата на държавните глави от групата „Арайолуш“, която ще се проведе днес и утре (14 септември) в Рига, Латвия.

Групата „Арайолуш” обединява 14 президенти на държави членки на ЕС – Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, България, Хърватия и Гърция.

Държавният глава Румен Радев ще направи изказвания в рамките на форума и ще проведе двустранни срещи с федералния президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, с президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос, с президента на Италианската република Серджо Матарела и с президента на Португалската република Марсело Ребело де Соуза.

В Рига президентът Румен Радев ще се срещне и с представители на българската общност в Латвия.

Кога пък ще бъдат гласувани важните кадрови промени в кабинета не е ясно, но това е невъзможно да се случи преди прибирането на Радев от Латвия, т.е. другата седмица. 

Това стана ясно преди минути от следното съобщение:

В Президентската администрация е постъпило решение на Министерски съвет, което предлага на президента да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Младен Маринов. Когато президентът се върне от пътуването си до Латвия, където участва във формата „Арайолуш“, това решение ще бъде разгледано. Това съобщва „Фокус“, като се позовава на  прессекретариата на държавния глава. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!