Година и половина е нормалният политически път на този парламент. Това каза пред „Фокус“ политологът проф. Тодор Галунов. По думите му какъвто и парламент да се формира, управлението ще върви трудно.
Според него мнозинството ще е крехко и ще има противоречия в отделните коалиция. „Предвид председателството на България на Съвета на Европейския съюз, логично е кабинетът да има хоризонт от около година – година и половина, тъй като това председателството изтича на 30 юни 2018 година. Логично е, ако управлението не върви и се състави правителство само заради този компромис, да се премине през есента на 2018 година към нови избори. Но пак казвам, че това е логично от днешна гледна точка. Нещата могат да се променят. Всяка прогноза, разбира се, е малко рискована, а след няколко месеца може би и остаряла“, посочи проф. Галунов.

Той посочи, че от друга гледна точка историята е показала, че понякога привидно слабите кабинети изкарват дълго. Според него обаче, ако България се фокусира върху останалите си задачи, година и половина е нормален политически път за този кабинет.