Политолог каза какъв е големият проблем с партиите и съставянето на правителство

От шест избирателни цикъла българското общество живее с усещането за някаква драматична промяна, която предстои, но тя продължава да не се случва

Политическите партии в момента са в насипно и стресирано състояние. Те все по-малко се държат като политически партии и все повече като затворени клубове по интереси. Това каза политологът Любомир Стефанов пред "Фокус“.

По думите му това, което се наблюдава при партиите е крайно непродуктивно, тъй като води до уронване на авторитета на демокрацията.

"У обществото ни набира сила усещането, че настоящата политическа система не само е изчерпана, а няма шанс да проработи“, заяви Стефанов.

От шест избирателни цикъла българското общество живее с усещането за някаква драматична промяна, която предстои, но тя продължава да не се случва, посочи политологът.

"Поради тази причина на никой като че ли не му се щеше да отстъпи и да влезе в диалогичен режим, който да произвежда мнозинства. Партиите не си научават урока. Това е волята на тези българи, които гласуват. Така ще бъде и занапред и ако не намерят начин да го направят работещо политическо представителство, тогава наистина ще се появят други партии“, коментира Стефанов.

Според него партиите, които имат повече сходства помежду си, отколкото разлики, трябва да се ангажират с коалиционно споразумение за изпълнение на цял мандат.

"Отговорността се носи за цял мандат. Ние свикнахме с тези избори през три месеца и половина да си правим ротативка с партиите.

В предизборната кампания трябва да се разказва на гражданите какво ще свършиш ти, а не да хвърляш кал наляво-надясно по всички останали, защото когато дойде денят на откриване на Народното събрание, вече трябва да си в режим на сформиране на мнозинство, да не кажем, че трябва да си го сформирал.

А ние в България вървим точно по противопоказното обратно направление. Затова следващото правителство трябва да бъде коалиционно консенсусно. И опозицията трябва да има моменти, в които да се присъединява“, смята политологът.