Шансовете да има кабинет в рамките на този парламент намаляват и вървим към предсрочни избори. Това коментира пред  „Фокус“ политологът Първан Симеонов. Според него има два варианта, ако Реформаторският блок върне днес мандата за съставяне на правителство – част от сегашното правителството да влезе в състава на служебен кабинет или Румен Радев и Росен Плевнелиев заедно да обмислят състава и да има приемственост.
„Всички започнаха да свикват с мисълта, че отиваме на нови избори. Като че ли и ГЕРБ разбраха, че колкото по-бързо отидат на избори, толкова по-рано могат да бъдат пресечени едни евентуални негативни тенденции надолу. Струва ми се, че патриотите са едни от хората, които са най-облагодетелствани от бързи нови избори, защото могат да използват тенденцията нагоре.

Що се отнася до Реформаторския блок, там има две логики – едната е печелене на време, защото реформаторите в момента не са в най-леката си ситуация, в същото време обаче може би и те имат полза от бързи избори – това е втората възможна логика. Има един масив гласове, един слой хора в обществото, които подкрепят РБ. Образно казано – няма да има достатъчно време за новите конкурентни политически проекти“, коментира политологът.

Първан Симеонов каза още, че допълнителна фрагментация на Реформаторския блок ще е най-лошият вариант.