Мисля, че много скоро ще трябва да имаме нов премиер. Не говоря за нови избори. Просто работата му е да създава консенсуси и да води страната напред, а не да влиза в процесуални действия, свързани с работата на МВР. Това заяви политологът Димитър Аврамов в ефира на bTV.

"Защо да се занимаваш с Бойко Борисов, като хората са ти дали власт да дърпаш страната напред? Ако той е виновен, това е проблем на правовата държава, а не на Кирил Петков. Той не е средновековен лорд", каза той и добави, че Борисов е човек, който никога повече няма да е на власт и просто си е стоял вкъщи. 

Политологът добави, че сега има политическа конкуренция - едното политическо племе иска да дескредитира другото. 

Запитан обречен ли е всеки ход на провал, защото прокуратурата ще противодейства на правителството, той отговори: "Там работят 3500 души, тя не е институция, в която майстор е Гешев и има няколко чираци. Не можеш да заклеймиш прокуратурата, това е фалшива риторика".

"Ако премиерът и ПП имат PR стратегия, тя няма да се случи. Tя и при ГЕРБ не стана над 10 г. Виждате какво става с ГЕРБ - партия до капсулация. ПП се развива лошо. Не е работа на премиера да свидетелства срещу Борисов и Горанов", добави Аврамов.

"Един хазартен бос е дал показания и стана ясно от свидетелите по това дело, че той е прекарал при финансовия министър някакво време. Аз като гражданин казвам - ако говориш с финансовия министър, или трябва да му вземеш пари и да му дадеш. Тоест аз или съм кмет, който иска нещо от него за града си или съм човек, който трябва да внася данъци. За нас е важно какви разговори са водени. Това обаче не е ролята на Кирил Петков", каза той.

"Като има 5 варианта за финансиране на България, поне един трябва да бъде приет. Планът ни още не е одобрен. Ако бъде одобрен юни, трябва да стартират процедури. Накрая ще сме неспособни да вземем най-големият брой публични инвестиции, които ЕС би ни дал", уточни политологът.