"Изборите за евродепутати ще бъдат скоро. И едните и другите политици са много опитни, но другите като че ли имат още жълто по устата с изключение на ген. Атанасов и Христо Иванов", това каза това заяви политическият анализатор Нидал Алгафари в ефира на БНТ.

"Толкова се свиха ядрата и агитките, че не е трудно да се говори за тях. Тук има знаци към външни партньори, с оглед на динамиката, която се очаква около Евроизборите.

Със сигурност има и знаци към бизнес партньори и корпоративни спонсори. Важното е чрез какви жестове ще се стигне до ротацията", допълни политологът Страхил Делийски.

Не трябва да забравяме че преди 9 месеца ПП и ДБ бяха яростни опоненти. Те се създадоха като анти-ГЕРБ модел. Нямаше нищо изненадващо, ГЕРБ се държеше като опозиция. Сега може да видим нещо противоположно, ПП и ДБ може да засилят опозиционните си нагласи.

Ако и двете формации искат да спечелят, трябва да бъдат реализирани всички тези приоритети като Шенген и Еврозоната, държавата само ще спечели от тях. Поне до Евроизборите ще видим опозиционно нападане. Ще има нападки", категоричен е Делийски. 

"Смятам, че тези твърди ядра ще излязат да гласуват. Колкото повече ги нахъсаш, толкова повече представители ще спечелят в Европарламента", каза още Алгафари.

"В крайна сметка тежките времена предвиждат исторически блок. Бяха наричани по най-различен начин. Става въпрос за конюнктурно съчетаване на две политически сили с оглед доминация. Не може да му напусне усещането, че в в ПП много повече са слушани ПР-ите отколкото политиците", каза Страхил Делийски.

"Всички станаха ПР-и. Не всичко е пр. Политическите интереси са много по-важно от приятелството. Интересите в момента са България да се задържи в цивилизования свят и в еврозоната, а не на Изток. Хората в България и политиците помъдряха, намериха начин да работят в правилната посока за държавата", заяви Алгафари.

"Политиката трябва да бъде във фокуса на всяко управление. Бяха дадени заявки за направата на много реформи. Ако това управление търси по-дълъг хоризонт, те трябва да преминат на други обороти на работа.

Това, което виждаме в момента като работа, е съпътствано от управленски дефицит. Винаги фокуса е политика и програма и от друга страна състав. Те са хората, които носят отговорността дали ще се свърши работа или не" заяви политологът Милен Любенов.

"Тези регулатори регулират перманентни интереси. Това е прекия израз, че чрез властта се реализират корпоративни интереси. Проблемът е в това, че тази самооценка на министър-председателя в оставка рикошира върху оценката на мнозинството. Не става въпрос само за ПР, а най-вероятно има проблеми с това как тези успехи са произведени и кой се възползва от тях.

Една политика може да бъде направена успешно и пак да има недоволни хора", каза още Делийски. 

 "Проблемът при всички нас е, че имаме големи очаквания, че всичко ще се случи на момента с вълшебна пръчка. Хубавото е ако можем да си поставим по-малки очаквания. Живеем в свръхмечти и не всичко се случва на момента. За борба с корупцията трябва да се промени Конституцията. Ние най-долу трябва да я спрем, а не тези отгоре", подчерта Алгафари. 

"Борбата с корупцията изисква промяна на правилата. Без промяна в тях не може да се стигне до промяна. Подбора на хората, които ще работят в тези институции е изключително важен. Когато имаме ясни правила и професионализация на работата, можем да очакваме промяна в борбата с корупцията. Корупция е имало винаги, и ще продължи да я има.

Въпросът е да се намали битовата корупция. Тя е лошо явление, независимо за какво сума става въпрос. Пътят на Копринката е недоказан. За да имаш доказателства за корупция, трябва случая минал през няколко институции", заяви Милен Любенов.

"Те не са отишли там, за да кажат с кого и как преговарят, каза Нидал Алгафари във връзка с провелите се консултации с президента Румен Радев с ГЕРБ-СДС.

"Това не е формална среща, а рутинна процедура. Това е проверка дали политическите партии имат готовност да получат мандата. Тези консултации трябва да уведомят президента дали има нужда от повторни такива", заключи Милен Любенов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук