Кандидатурата на Пламен Орешарски за президент е странна. Тепърва ще разберем кой стои зад нея, но можем да предположим, че това са същите хора, които го направиха министър-председател, няма друга логика. Това каза политологът Страхил Делийски, пише novini.bg.
Каква е целта и какво ще се случи оттук-нататък е друг въпрос. Най-вероятно Орешарски не може да откаже на някой, който го е "помолил". Едно е сигурно – тази кандидатура е в полза на ГЕРБ. Аргументите за това не са малко – много е вероятно Орешарски да се превърне във фокус на кампанията, с други думи, темата на кампанията да не бъде президентските избори, а управлението на кабинета "Орешарски", което е изключително удобно и за ГЕРБ, и за Реформаторския блок. Не съм далече от мисълта и че тази кандидатура е част от продължаващата вътрешна битка в БСП. Няма как, абсурдността на българския изборен процес да мине без подобни моменти. И тук стигаме до втория абсурд – че ГЕРБ все още нямат кандидат. Това е тежък парадокс и най-малкото по този начин се проявява голямо неуважение към българския избирател. Посланието е както и на предишните президентски избори – "когото и да сложим, няма никакво значение". Стигаме дотам, че ГЕРБ едва ли не ще извадят кандидат, само защото така е по Конституция. Иначе те като нищо щяха да излязат и с бюлетина, на която пише само "кандидатът на ГЕРБ". Това е отношението на ГЕРБ и на Борисов към изборите. Това е част от ясно открояващата се стратегия тези избори да бъдат неглижирани, енергията на изборите да не витае в обществото и всичко да мине по изпитаните схеми, които нямат нищо общо със същината на изборите – да се формулират идеи и ценности на гражданите, коментира Делийски.

Той заяви, че не очаква фрапантни изненади на изборите. Кандидатът на ГЕРБ, който и да е той, ще достигне до балотаж. Фрапантни изненади не очаквам, освен ако ГЕРБ не решат да застанат зад кандидатурата на Орешарски. Той самият каза, че очаква да го подкрепи някоя голяма партия. Иначе, както обикновено, на балотажа основният момент ще бъде къде ще отидат гласовете на ДПС, как те ще бъдат стратегически договорени, както и какво ще стане с БСП. Ясно е, че ако кандидатът на партията ген. Радев не достигне до балотаж, това ще бъде изключително тежко поражение за новия председател на партията Корнелия Нинова. Иначе не очаквам сериозна, адекватна и смислена кампания. Влизането на Орешарски без всякакво съмнение тотално ще деформира кампанията, която всъщност е деформирана от самото начало. Това са поредните избори, които затвърждават практиката, че в българската демокрация изборите стават все по-формален акт, подчерта Страхил Делийски.